40 haftalık hamilelik süresince sizin yanınızdayız

Gebelik döneminde turşu yemek zararlı mı ?

Gebelik döneminde turşu yemek zararlı mı ?

Eskiden buzdolapları yokken, süpermarketlerde mevsimi olmayan sebzeler yokken, yaz sebzelerini saklamanın en güzel ve lezzetli yolu turşu kurmaktı. Turşu; salatalık, domates, biber, lahana, acur, pancar, çağa, erik, havuç, sarımsak gibi sebze ve meyvelerin salamura adı verilen tuzlu, asitli çözeltide bir süre bekletilerek hazırlandığı, uzun süre saklanabilecek bir yiyecektir. Turşu kurulumunun yapıldığı kaba defne yaprağı, çekilmemiş karabiber, limon, sarımsak, sirke, dereotu, maydanoz gibi malzemeler lezzet vermek amacıyla konur. Malzemeleri ve hazırlanışı yöresel farklılıklar gösterir. Ortak olan nokta, gıdaların tuzlu suda fermentasyon (mayalanma) göstermesidir. Bu mayalama işlemi turşunun probiyotik özellik göstermesini sağlamaktadır. Yani turşu içerisindeki faydalı mikroorganizmalar sağlığımız için olumlu etki göstermekte ve bağışıklık sistemimizi güçlendirmekte, sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlamaktadır. Ancak her turşu bu etkiye sahip değildir. Bu nedenle hazır turşular yerine kendi kuracağınız ev turşusunu tercih etmeniz ve turşuyu tüketmeden önce suda bekletip fazla tuzunu uzaklaştırmanız faydalı olacaktır. Özellikle yüksek tansiyon ölçümü olan gebeler turşu tüketiminden kaçınmalı veya sadece tadacak kadar tüketmelidir.

Diyetisyen Çiğdem ÖTELEŞ

Bu Haber 1.725 kez okunmuştur.

Eklenme Tarihi : 04.01.2017 Çar 09 : 4

YORUM YAZ

Henüz yorum yapılmamış.