Gebelik planlayan anne adayları sağlıklı bir gebelik için nasıl beslenmeli? ...
Bebeğinizin zekası sizin elinizde
Zeka düşünüldüğü gibi basit bir genetik özellik değil. Bebeğinizin zekası, hamilelik dönemindeki sağlığınızla ve hatta duygusal durumunuzla ilişkili.
1 | 11
GEBELİKTE BEBEĞİN ZEKASI SİZİN ELİNİZDEHamilelik sırasında yumuşak ve hafif müzikler dinlemek çok dinlendirici olabilir. Ancak bu bebeğinizin daha zeki olmasını sağlamaz. Bebeğinizin zekası gebelik sırasındaki sağlığınızla, beslenmenizle, duygusal durumunuzla doğrudan ilişkilidir. Bebeğinizin zeki olmasını istiyorsanız uygulaması hiç de zor olmayan önerilere bir göz atın.
2 | 11
Kolin içeren gıdalarKolin adı verilen temel besin bebeğin beyin gelişimini fazlasıyla etkiler. Özellikler beynin öğrenme ve hafızayı ilgilendiren bölümleri için kolin vazgeçilmezdir. Hayvanlar üzerinde yapılan bazı deneyler, hamilelik döneminde kolin alınmaması durumunda dünyaya gelen canlının beyin gelişiminin yeterli olmadığını göstermiş. Anne adaylarının günde 450 miligram kolin alması gereklidir. Emzirme döneminde ise annelerin 550 miligram kolin alması gerekir. İçinde bol miktarda kolin bulunan besinlerin başında yumurta, kırmızı et, süt ve süt ürünleri bulunur. Yumurta ,Tavuk Göğsü, Nohut, Yeşil Mercimek,Kinoa,Mantar,Brokoli,Somon Balığı,Havuç, Biftek Eti
3 | 11
Troidinizi kontrol ettirinBasit bir kan testi tiroid bezinin gerektiği gibi çalışıp çalışmadığını gösterir. Çocuk sahibi olma yaşındaki kadınların yüzde 2’sinde tiroid problemleri vardır. Ancak bu durum genellikle teşhis edilmemiştir. Tiroid problemi olan annelerin çocuklarının IQ ölçümleri ne yazık ki diğer bebeklere göre daha düşük çıkıyor. Ancak tiroid sorunlu anne adaylarının hamilelik sırasında uygun tedaviyi görmesi durumunda aradaki bu fark kapanır.
4 | 11
Hareketli olunAmerika’da yapılan en son çalışmada hamileyken egzersiz yapmayı sürdüren 20 hamile ile egzersizi bırakan 20 hamilenin bebekleri incelenmiş. 5 yaşına geldiklerinde anneleri egzersiz yapan çocukların diğerlerine göre daha zeki olduğu, daha kolay öğrendikleri ve daha düzgün konuştukları saptanmış. Uzmanlara göre hamilelik döneminde yapılan egzersizler bebeğin nörolojik gelişimini hızlandırabiliyor.
5 | 11
Gereken miktarda kilo alınHamileliği sırasında 9-13 kg arasında kilo alan annelerin çocuklarının daha zeki olduğu pek çok araştırmayla kanıtlanmıştır. Bu yüzden anne adaylarının hamilelik döneminde kendi kilolarının yüzde 20’sinden fazla kilo almaları doğru kabul edilmiyor. Aynı şekilde gerekenden az kilo alınması da doğru bulunmuyor.
6 | 11
Dişlerinizi kontrol ettirinHamile Kalmadan dişlerinizde ihtiyacınız olan tedavileri yaptırın.Gebeliğin ilk 3 ayında bebeğin organ gelişimi tamamlanmadığından diş tedavisi yaptırılması önerilmez. Dişlerine gerektiği gibi bakmayan ve gerekli tedavileri yaptırmayan kadınların düşük kilolu veya erken bebek doğurma ihtimalleri, diğerlerine oranla 7 kat fazla. Erken doğan, düşük kilolu bebeklerin ileri yaşlarda öğrenme bozuklukları yaşadıkları da bilinir. Diş eti iltihaplanmaları, prostaglandin hormonu salgılanmasına yol açabiliyor. Bu hormon da erken doğuma sebebiyet verir. Dişlerinizi düzenli fırçalayıp, diş ipiyle temizlemeyi asla ihmal etmeyin. Hamilelikten önce diş doktoruna görünün.
7 | 11
Durumunuza uygun vitaminler alınBebeğinizin sadece beyin değil, tüm gelişimi sizin beslenmenize bağlıdır. Hamilelikte yetersiz miktarda B12 vitamini ya da demir almak, bebeğin zekasını kötü yönde etkileyebilir. Bu yüzden hamilelik boyunca hem dengeli beslenin hem de doktorunuzun size önerdiği vitaminleri aksatmadan alın.
8 | 11
Kendinize iyi bakınHerkes zaman zaman kötü günler yaşar. Ancak 9 ay boyunca kendinizi sürekli sıkıntılı, mutsuz ve gergin hissederseniz bebeğinize büyük kötülük edersiniz. Annenin stresliyken salgıladığı hormonlar bebeğin beyin gelişimini fazlasıyla etkiliyor. Bu yüzden kendinize rahatlayacak zaman ayırın. Düzenli egzersiz yapın ve etrafınızdan, gerekiyorsa da bir uzmandan yarım almaya çekinmeyin.
9 | 11
Doğum sonrası depresyonunu yeninTıpkı hamilelik sırasında olduğu gibi sonrasında da depresyon yaşamanız bebeğinizi fazlasıyla etkiler. Depresyonda ki anne, bebeğiyle daha az ilgilenip onunla daha az vakit geçirdiği için bebek yeterli zihin gelişimini gösteremeyebilir. Doğumdan sonra kendinizi çok kötü hissediyorsanız, mutlaka doktora başvurun.
10 | 11
Demire dikkat Bebeğinizin ilk iki yılında, gereken zihinsel gelişim göstermesi için her türlü minerale ihtiyacı vardır. Ancak demirin yeri çok daha önemlidir. Çünkü demir eksikliği, bebeğin beyin gelişimini olumsuz etkileyebilir. Anne sütüyle beslenen bebeklerin ekstra demire ihtiyacı yoktur. Çocuğunuzun doktoru ile görüşerek ona uygun dozda demir vermesini sağlayın.
11 | 11
BEBEĞİNİZİ EMZİRİNYapılan tüm araştırmalar anne sütünün bebeğin zihinsel gelişimi için vazgeçilmez olduğunu gösterir. Anne sütüyle beslenen bebeklerin IQ’ları diğerlerine oranla en az 3 puan daha yüksek hesaplanıyor. Bebek anne sütünü ne kadar uzun süre alırsa sağladığı fayda da artıyor. Anne sütü formül mamalarda bulunmayan ve zeka gelişimini doğrudan artıran yağ asitleri içeriyor
ÖNCEKİ KONU
SONRAKİ KONU
admin
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM