Bebeklerde d vitamini kullanımı ve miktarı nasıl olmalı

İçerik
Bebeklere ne zaman, hangi miktarda D Vitamini verilmelidir
Süt çocukluğu döneminde 0-2 yaş arasında günde 400 ünite D vitamini takviyesi yapılmalı.Bu takviyenin doğumdan sonraki ilk 15 gün içinde başlanması gerekir.
Dengeli beslenemeyen çocuklarda takviye süresini 2 yıl ile sınırlı bırakmamak gerekir.Gerekirse 6 yaşa kadar dışarıdan D vitamini desteği almalı.
Premature bebeklerde ise uygulamamız daha farklı; premature bebekler premature derecesine göre değişiyor.Örneğin çok erken doğan bebeklerde günlük 1200 ünite dahi verilebiliyor. Premature bebeklerde bebeğin durumuna göre 800 ila 1200 ünite arasında D vitamini ilk 15 günde başlanması gerekiyor.
Bebeklerinin bıngıldağı çok küçük olan anneler kendi kendilerine D vitamini vermeyi kesiyorlar bu yanlış bir şey.
BEBEKLERE NE ZAMAN, HANGİ MİKTARDA D VİTAMİNİ VERİLMELİ ? – VİDEO
Bebeklerde D vitamini eksikliği nelere yol açar ?
►Hastalığın başlangıcında bebeklerde huzursuzluk yapar.
►Bebeklik döneminde kafa kemiklerinde yumuşamaya neden olur.
►Kaburga kemiklerinde küçük tesbih tanecikleri büyüklüğünde çıkıntılara rastlanabilir.
►D vitamini eksikliği olan bebeklerin alın kısımları biraz daha büyük başları gövdelere göre biraz daha belirgin olabilir.
►Bıngıldak daha geniştir ve daha yavaş kapanır.
►Yukarıda yer alan bulguların hiç biri tek başına değerlendirilmez.Konu hakkında teshiş koyabilmek için bir kaç bulgunun bir arada bulunması gerekir.
►Baş terlemeleri D vitamini eksikliği olan bebeklerde çok sık görülen bir belirtidir.
►El ve ayak bilekleri daha geniş olur.
►Bebek büyüdükçe yavaş yavaş gelişmesininde geri kaldığı görülür.Buna istinaden oturma gecikebilir, yürüme gecikebilir.
►Bebek yürümeye başladıktan sonra halk arasında parantez bacak olarak tabir edilen deformenin geliştiğini görürüz.
►Hastalığın daha ileriki dönemlerinde solunumu yolu enfeksiyonlarına rastlarız.Daha sık olmaya başlar.Bebekken karınları kurbağa karnı gibidir.Normal bebeklere göre daha geniştir.
►Baş gövdeye göre daha büyük olduğu için yatış pozisyonuna göre başta düzleşmeye rastlıyoruz.Kafanın şeklinde bozulmalar meydana gelebiliyor.İleri seviyelerde kalsiyum eksikliğide devreye girince kasılmalar meydana geliyor.
Her bebeğe D vitamini takviyesi vermek gerekir mi ?
D vitamini anne sütünde çok az olan bir vitamindir.Normal ihtiyacın neredeyse onda biri kadar D vitamini içerir anne sütü .Bu nedenle tüm bebeklere anne sütü takviyesi öneriyoruz.Bununla birlikte D vitamini vücut için çok önemli bir vitamin .Sağlıklı kemik gelişimi için çok gerekli bir vitamin.Hücrelerin büyümesi kas ve sinir hücrelerinin işlevsel olarak birlikte çalışabilmesi için D vitamini çok önemlidir.Yapılan araştırmalar gösteriyor ki D vitamini eksikliği kolon kanseri , kemik ve meme kanserlerinde artışa neden olmuştur.D vitaminin bu kanserleri önlemede etkin olduğu biliniyor.D vitamini bebeklikten erişkinliğe kadar hayatımız için oldukça önemli bir vitamin.
Gerektiğinden fazla D vitamini vermek nelere yol açar ?
D vitamini yağda eriyen bir vitamin olduğu için fazlası vücuttan atılmayan bir vitamindir.Onun için fazla verildiği için zehirlenmelere ve buna bağlı bir takım bulgulara neden olur.En sık görülen bulgular huzursuzluk, yorgunluk , bulantı , kusma , iştahsızlık , kabızlık , karın ağrısı , kaslarda kuvvetsizlik görülebilir.
Yüksek doz D vitamini verilmeye deva edildikçe bilinç bulanıklığı , hipertansiyon , kalp ritminde bozulma , hatta böbrek yetmezliğine kadar giden olgular olabiliyor.