Gebeliğin 7. haftası

Bebekte meydana gelen değişimler
Gebeliğin 7. haftasında bebeğinizin boyu 4 ila 5mm’dir.Bu hafta sonuna kadar bebeğiniz iki katından daha fazla büyüyecektir.Bu hafta bacak tomurcukları kısa yüzgeçler gibi belirmeye başlar.Aşağıdaki resimde de görüldüğü gibi kol tomurcukları büyümüştür , el bölümü ve kol omuz bölümü olarak ayrılmıştır.El ve ayaklarda el ve ayak parmaklarının gelişeceği tomurcuklanmalar vardır.
Bu haftaya kadar sağ ve sol kalp kapakçıkları ayrılmıştır.Akciğerlerde ilk bronşlar oluştu.Beyni oluşturan beyin yarı küreleri de gelişiyor.Gözler ve burun delikleri oluşmakta. Bu hafta bağırsaklar gelişiyor ve apandis hazır.Ayrıca insulin hormonu üreten pankreas da oluştu.Bağırsakların bir kısmı göbek kordonuna doğru gider.
Annede meydana gelen değişiklikler
Gebeliğin 7. haftasında hala dışarıdan bakıldığında fark edilebilecek kadar bir değişim olmayabilir.Bu hafta hala sabah bulantısı rahatsızlığını yaşıyor olabilirsiniz.
Gebelik döneminde reçetesiz satılan ilaçları kullanmak
Bir çok kişi reçetesiz satılan ilaçları ilaç olarak görmez ve hamile olsun ya da olmasın kendi isteğiyle bunları alır.Bu konuda reçetesiz satılan ağrı kesiciler, öksürük şurupları, uyku ilaçları gebelik dönemimde kullanılması sakıncalı ilaçlardır.Gebelik döneminde doktorunuzun onayı olmadan hiç bir ilaç kullanmayınız.
Gebelikte süt ürünleri önemlidir.Bu ürünler siz ve bebeğiniz için çok önemli olan süt ürünlerini içerirler.Gebelikte kalsiyum anne adayının kemik sağlığını korumaya yardım eder ve bebeğinizin kemiklerinin ve dişlerinin gelişmesi için kalsiyuma ihtiyacı vardır. Kalsiyum aynı zamanda yüksek kan basıncı önlemektedir. Preaeklampsi riskini azaltmaktadır.Preeklampsi konusunda risk grubunda olan hastalara günlük ekstradan kalsiyum tableti verilmektedir.
Hamilelerin günlük ne kadar kalsiyuma ihtiyacı vardır
Gebelik döneminde anne adaylarının günlük 1200 mg kalsiyuma ihtiyacı vardır.Bu nedenle tükettiğiniz gıdalara dikkat ederek her gün yeterince kalsiyum içeren besinler tüketmeye dikkat edin.
Kalsiyum hangi besinlerde bulunur
Süt , peynir , yoğurt ve dondurma kalsiyum açısından zengin kaynaklardır.Bunların yanında brokoli , ıspanak ,somon balığı ,sardalya balığı ,nohut , badem,pişmiş kuru fasulye diğer kalsiyum içeren gıdalardır.
Gebelikte demir vitamini
Hamilelik sırasında, demir gereksinimi artar.Gebelik sırasında çok az sayıda kadın yeterli demir depolarına sahiptir.Normal bir hamilelikte kan hacmi yaklaşık % 50 artar.Bu ek kan hücrelerini üretmek için çok miktarda demir gerekir.
Demir ihtiyacı gebeliğin 2. yarısında daha da önem kazanır.Hamile bayanların çoğu ilk üç ay demir takviyesine ihtiyaç duymazlar.Bu dönemde demir hapları mide bulantısı ve kusma şikayetlerini arttırabilmektedir.
Doğum öncesi vitaminler
Gebelikte genellikle doğum önce vitaminler verilir.Bazı uzmanlar gebe kalma aşamasında kadınların bu vitaminleri kullanmaya başlamasını önerirler.Bu vitaminler gebelikte önerilen günlük vitamin ve mineral ihtiyacını içerirler.Doğum öncesi vitaminler demir ve folik asit içeriği ile normal vitaminlerden farklıdır.Bu vitaminler gebeliğin en önemli takviyeleridir.Doğum öncesi vitaminler bebeğinizin sağlığı ve sizin sağlığınız için gerekli olan bir çok madde içerir.
Doğum öncesi vitaminler hangi vitaminleri içerir
►Bebeğin dişlerini ve kemiklerini oluşturmak ve annenin dişlerini ve kemiklerini güçlendirmek için kalsiyum
►Kasılmayı önlemek ve bebeğin kemik oluşumuna yardım etmek için bakır
►Nöral tüp kusurlarını azaltmak ve kan hücresi üretimi için folik asit
►Metebolizmayı kontrol etmek için iyot.
►Anemiyi önlemek ve bebeğin kan gelişimine yardım için demir
►Vücut için gerekli A vitamini
►Vücut için gerekli B1 vitamini
►Vücut için gerekli B2 vitamini
►Vücut için gerekli B3 vitamini
►Vücut için gerekli B6 vitamini
►Kan yapımını geliştirmek için B12 vitamini
►Bebeğinizin diş ve kemiklerini güçlendirmek ve vücudunuzun fosfor ve kalsiyum kullanımına yardım etmek için D vitamini.
►Vücut için gerekli E vitamini
►Vücudunuzdaki sıvı dengesi , sinir ve kas fonksiyonuna yardımcı olmak için çinko.
Gebelik döneminde birliktelik bebeğe zarar verir mi ?
Bir çok çift gebelik döneminde cinsel ilişkinin bebeğe zarar verip vermeyeceğini merak eder.Eğer doktorunuz tarafından risk olarak belirtilmediyse cinsellik bir sorun oluşturmaz.Anne karnında bebek amniyotik kese ve amniyotik sıvı tarafından iyi korunmaktadır.Rahim ağzı enfeksiyonlarına karşı koruma sağlayan kalın bir mukus tabakası içerir.Gebelikte cinsel ilişki hakkında ayrıntılı bilgi için tıklayın.
Gebelik döneminde riskli hamilelik durumlarda doktorunuz cinsel ilişkiyi yasaklayabilir.Bunun dışında sağlıklı bir hamilelikte sık cinsel aktivitenin gebeliğe zararı yoktur.
Bazı doktorlar hamileliğin son 4 haftasında cinsel ilişki olmaması gerektiğini tavsiye ederler , fakat bütün doktorlar aynı görüşte değildir.
Gebelik döneminde annenin karnı büyüyeceği için cinsel aktivite sırasında zorlanmamalıdır.Gebelikte uygun birliktelik pozisyonları için tıklayın.
GEBELİĞİN 7. HAFTASINDA ANNE VE BEBEKTE MEYDANA GELENLER. VİDEO
Merhaba ben 7 haftalık hamileyim ilk baslarda kesede bebekte çok iyi durumdaydı şimdi yaklasık bir haftadır kanamam ve ağrım var progestan hap ve iğne verdi doktorum onu kullanıyorm ağrım azaldı kanamam hala devam ediyor normal adet kanaması gibi bugun doktorum kesenin ilk günki gibi olmadığını küçük oldugunu düşük olabilme ihtimali oldugunu söyledi ama kalp atıslarını hala ultrason da duyuluyo bolca istirat etmemi söyledi sizce neden böyle oluyo bebeğime bişey olurmu 😔
merhabalar rümeysa hanım
düşük tehdidiniz var bu sebeple belirtileri yaşamanız normal
doktorunuz verdiği ilaçları düzenli olarak kullanıp bolca istirahat etmekten başka yapacak bir şey yoktur
beklemelisiniz
Merhabalar ben son adet tarihine göre iki aylık 1hafta hamleyim ama doktor 7 haftalık yedi haftalık diyo başka bı doktorda geç donelme olmuş dedi ve şuan 7 haftalık hamileyim kalp atışı yok kürtaj dedi doktor ne yapmalıyım sizce kanama falanda yok eğer olmuş olsaydı kanamam olmazmiydi ve şuan utrasyonda 21cm
Merhabalar revan hanım
Ultrason ölçüsü bizim için daha nettir
Yanılma payı daha azdır
Ölçüme göre yeni bir son adet tarihi hesaplanabilir
Gebelik kesesi görüldükten 2 hafta sonrasında bebeği ve kalp atışlarını görmemiz gerekmektedir
Beklenilen süre dolduğun da kalp atışı yine görülmüyor ise malesef gibi gebeliğin tahliyesi olması gereklidir