Gebelik döneminde turşu yemek zararlı mı ?

04.01.2017
2.349
A+
A-
Gebelik döneminde turşu yemek zararlı mı ?

Eskiden buzdolapları yokken, süpermarketlerde mevsimi olmayan sebzeler yokken, yaz sebzelerini saklamanın en güzel ve lezzetli yolu turşu kurmaktı. Turşu; salatalık, domates, biber, lahana, acur, pancar, çağa, erik, havuç, sarımsak gibi sebze ve meyvelerin salamura adı verilen tuzlu, asitli çözeltide bir süre bekletilerek hazırlandığı, uzun süre saklanabilecek bir yiyecektir. Turşu kurulumunun yapıldığı kaba defne yaprağı, çekilmemiş karabiber, limon, sarımsak, sirke, dereotu, maydanoz gibi malzemeler lezzet vermek amacıyla konur. Malzemeleri ve hazırlanışı yöresel farklılıklar gösterir. Ortak olan nokta, gıdaların tuzlu suda fermentasyon (mayalanma) göstermesidir. Bu mayalama işlemi turşunun probiyotik özellik göstermesini sağlamaktadır. Yani turşu içerisindeki faydalı mikroorganizmalar sağlığımız için olumlu etki göstermekte ve bağışıklık sistemimizi güçlendirmekte, sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlamaktadır. Ancak her turşu bu etkiye sahip değildir. Bu nedenle hazır turşular yerine kendi kuracağınız ev turşusunu tercih etmeniz ve turşuyu tüketmeden önce suda bekletip fazla tuzunu uzaklaştırmanız faydalı olacaktır. Özellikle yüksek tansiyon ölçümü olan gebeler turşu tüketiminden kaçınmalı veya sadece tadacak kadar tüketmelidir.

Diyetisyen Çiğdem ÖTELEŞ

Diyetisyen Çiğdem Öteleş
Diyetisyen Çiğdem Öteleş
1990 yılında Kırıkkale'de doğdu. 2012 yılında Ankara Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden mezun oldu. Mesleğini aktif olarak sürdürmekte olan yazar, evli ve bir çocuk annesidir.
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.