40 haftalık hamilelik süresince sizin yanınızdayız

Gebelik sırasında Yapay Tatlandırıcı kullanımı

Gebelik sırasında Yapay Tatlandırıcı kullanımı

Gebelikte anne adaylarının kullanımı konusunda tedirgin oldukları gıdalardan biride yapay tatlandırıcı içeren gıdalar.Anne adayları gebelik döneminde kilolarını kontrol etmek için şeker yerine yapay tatlandırıcılar kullanmayı tercih ediyorlar.Şeker yerine kullanılan yapay tatlandırıcılar kilo kontrolüne faydası olsa da anne adayları bunları kullanırken çok dikkat etmeleri gerekir.

Yapay tatlandırıcılar gıdalara tatlılık ekleyen maddelerdir.Bu tatlandırıcılar alkolsüz içeceklerde, tatlılarda, şekerlemelerde ve hamur işlerinde kullanılabilmektedir.

Ne yazık ki ,gebelikte sakarin kullanımı konusunda insanlarda yeterince araştırma yapılmamıştır.Hayvanlar üzerinde yapılan deneylerde gebelerin bu maddeyi almalarının yavrularda kanser görülmesinde artışa yo açtığını göstermiştir.Tatlandırıcılar insanlarda plesantaya geçtiği ve bebekle ilgili dokulardan çok yavaş atıldığından gebeliğe hazırlanırken , döllenme öncesi ve sonrasında ve gebelik süresince sakarin kullanılmaması tavsiye edilir.Ama gebe olduğunuzu öğrenmeden önce kullandıysanız endişeye kapılmayın, risk varsa bile çok azdır.Öte yandan yapılan çalışmalar , gebelik sırasında tatlandırıcı olarak aspartamın ( Nutra Sweet ) kullanılmasının  zararlı etkisi olmadığını göstermiştir.Aspartam iki aminoasit ve metanoldan oluşur ve doktorlar tarafından aşırıya kaçılmadıkça kullanılmasına izin verilir.Ama aspartamlı tatlandırıcıların kullanıldığı pek çok ürünün besin değeri olmadığından hamile kadınlar bunları alırken seçici olması gerekir.Midenizi daha besleyici yiyecekler yerine diyet içeceklerle doldurmak kötü olacaktır.

Gebelik sırasında güvenilecek tatlılar doğal meyve ve meyve sularıdır.Son birkaç yıldır, meyve ya da meyve suları konsantreleriyle tatlandırılmış ürünler marketlerde ve pastanelerde bulunmaktadır.Kendi pişireceklerinizin yanı sıra dükkanlarda da bulabileceğiniz çeşitler vardır.Bunlar şeker yada yapay tatlandırıcılarla hazırlananlara göre çok daha besleyicidir.Şekerle tatlandırılan bir çok ürün gibi saf un, ‘’ kötü’’ yağlar ve uzun bir kimyasal madde listesi içeren bu yiyeceklerden uzak durun.

Bu Haber 4.866 kez okunmuştur.

Eklenme Tarihi : 01.10.2012 Pts 07 : 1

YORUM YAZ

Henüz yorum yapılmamış.