Gebelikte A Vitamini

Gebelikte A vitamini
Gebelikte A vitamini görme bağışıklık işlevleri ve embriyonun büyüyüp gelişimi dahil olmak üzere bedenin
pek çok fonksiyonu için kritiktir.
A Vitamini Eksikliği:Hamilelik döneminde A vitamini eksikliği fetusun gelişiminin kısıtlanması, erken doğum ve düşük doğum ağırlığıyla ilişkilendirilmektedir.Bunların tümü de bebeğin sağlığı için kısa ve uzun vadeli problemlere neden olabilir.
A Vitamini fazlalığı : Ayrıca vitamin destekleri yoluyla çok yüksek dozlarda A vitamini almanın da doğum kusurlarına neden olduğu gösterilmiştir.Prenatal vitaminlerden bir miktar A vitamini almakta bir sakınca olmamakla birlikte , ekstra A vitaminini vitamin desteklerinden almak yerine doğal yollarla gıdalardan almanız önerilir. A vitamini pek çok meyve ve sebzedebeta karoten gibi karatenoid formlarında bulunur.Bu madde havuca , kışkabaklarına, mangoya ve tatlı patatese turuncu rengini veren pigmenttir.Betakaroten yeşil yapraklı sebzelerde de bol miktarda bulunur.Bu gıdalardaki yüksek seviyedeki betakaroten vücutta aşırı seviyede A vitamini birikmesine neden olmaz.Et yumurta ve süt ürünleri gibi hayvansal ürünlerde hazır A vitamini bulunu ve genellikle toksit etki yapacak kadar konsantre değildir.
Gebelikte günlük tüketilmesigereken A vitamini miktarı 770 mikrogram ( mcg) dır. Bu da yaklaşık 2,565 IU ye denk gelmektedir Emzirme döneminde ihtiyaç 1300 mcg’a yükselir.
A vitamini bulunan hayvansal besinler: Yumurta, süt, karaciğer, tereyağı, balık yağı peynir ‘de A vitamini bulunur.
A vitamini bulunan bitkisel besinler : Ispanak, lahana, biber, brokoli, havuç, koyu yeşil sebzeler A vitamini içeren yiyecekler arasındadır. Portakal, mandalina, kayısı gibi meyveler ‘de A vitamini bulunur.
Besinlerde A Vitamini
Yarım patates |
2310 I.U |
½ kase çiğ havuç |
1089 I.U |
1 iri yumurta |
264 I.U |
½ kase haşlanmış ve dondurulmuş bezelye |
1617 I.U |
1 kase marul |
660 I.U |