Gebelikte acı yemek zararlı mı ?

10.09.2018
336
A+
A-
Gebelikte acı yemek zararlı mı ?

GEBELİKTE ACI TÜKETİMİ

Dünyada ilk kez Amerika kıtasında üretilmiş olan acı biberin ( chili biberi) Meksikalılar tarafından 7000 yıl önce yetiştirilmeye başlandığı düşünülüyor. Güneydoğu Anadolu bölgesinde isot (ısı-otu) adı ile bilinen kımızı acı biber (Capsicum annum); ülkemizde, tüm dünyada olduğu gibi yoğun olarak tüketilmektedir.

Kırmızı biberdeki acılığı veren madde kapsaisindir. Kırmızı biber rengini kapsantin, karoten gibi maddelerden alır. Taze biber bol miktarda A provitamini, C, B1, B2 ve E vitaminleri içerir. Kırmızı biber baharat olarak yaygın kullanımı dışında; çeşitli rahatsızlıklarda, eski zamanlardan beri iyileştirici ve tedaviye yardımcı olarak kullanılmıştır.

KIRMIZI ACI BİBERİN FAYDALARI NELERDİR?

  • İştah açıcı ve idrar arttırıcı etkisi vardır.
  • Sindirim salgılarını uyarır ve sindirimi kolaylaştırır.
  • Kolesterolün vücuttan atılımı için önemli olan safra asitlerinin salgılanmasını artırır. Plazma lipid konsantrasyonunu düşürür, kolesterol ve trigliseridlerin karaciğer ve aortada birikmesini önlemeye yardımcı olur.
  • Ağrı kesici özelliği vardır.
  • Anti-tümör aktivite göstermektedir. Bağışıklığı destekler.
  • Basınç ve rahatsızlık hissine yol açan mide duvar gerilimini belirgin derecede azaltmaktadır. Bu sayede yeme dışı dispepsi( hazımsızlık) şikayetlerine iyi gelmektedir.
  • Kırmızı biber ve kafein alımının makro-nutrisyon ve enerji dengesi üzerine etkisini araştırılmış, toplam enerji alınımını azaltıp, harcanmasını artırdığı tespit edilmiştir.
  • Kırmızı biber ekstreleri, doğal bir antibakteriyel ajan olarak sıklıkla kullanılmaktadır.

GEBELİKTE ACI TÜKETMEK ZARARLI MI?

Gebelikte acı tüketiminin zararlı olduğuna dair bir çalışma bulunmuyor. Ancak her gıdada olduğu gibi acı tüketmekte de kontrollü olmak gerekiyor. Acıyı sevmeyen kişilerin, yukarıda sayılan faydalara göre acı yemeye çalışması gereksiz ve yanlıştır. Ancak acıyı seven anne adaylarının, eğer mide yanması, gastrit, reflü gibi sindirim problemleri yaşamıyorlarsa; abartmamak kaydıyla acı tüketmelerinde sakınca yoktur.

Diyetisyen Çiğdem Öteleş

Diyetisyen Çiğdem Öteleş
Diyetisyen Çiğdem Öteleş
1990 yılında Kırıkkale'de doğdu. 2012 yılında Ankara Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden mezun oldu. Mesleğini aktif olarak sürdürmekte olan yazar, evli ve bir çocuk annesidir.
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.