Gebelikte Ayva tüketiminin faydaları

Dünyada Çin’den sonra en fazla ayva üretimi ülkemizde gerçekleşmektedir. Akrabalığı bulunan elma ve armuda göre fazla sayıda ayva çeşidi bulunmamaktadır. Genellikle üretilen türler “Bardak ayvası”, “Demir ayvası”, “Limon ayvası” ve “Eğme (ekmek) ayvası”dır. Bu durum ayvanın diğer meyveler kadar ilgi görmemesinden kaynaklanmaktadır.
100 gram ayva 60 kaloridir. Yapısında suda çözünmeyen lif oranı daha fazladır. Beta karoten, potasyum, magnezyum, bakır mineralleri ile birlikte antioksidan öğeler içerir. Marmelat, reçel yapımında, keklerde, tatlısı yapılarak, zeytinyağlı kereviz yemeğinde yardımcı malzeme olarak kullanılabilir. Gıda sanayinde jel yapımına yardımcı olan pektin maddesi üretiminde kullanılır.
AYVANIN FAYDALARI
- Bağışıklığı güçlendirmeye yardımcı olur.
- Tansiyon dengeler.
- Hazmı kolaylaştırır.
- Kabızlığı, hemoroidi ve sinidirim sistemi hastalıklarını önlemeye yardımcı olur.
Diyetisyen Çiğdem Öteleş