Gebelikte az su içmenin riskleri nelerdir ?

Anne karnındaki bebeğin içinde bulunduğu su bebeğin kendi dinamiklerinin yanında anne adayının tükettiği su miktarı ile de ilgilidir.Bebeğin içinde bulunduğu amniyon sıvısı belli aralıklarla annenin kanında su ile yer değiştirir ve yenilenir.Bebeğin içinde bulunduğu bu su yani amniyon sıvı miktarı ; bebeğin hareketlerinde , akciğerlerinin gelişiminde çok önem taşımaktadır.Amniyon sıvısı yeterli olmazsa bebeğin hareketleri yavaşlar , bir takım mekanik şoklara karşı bebeğin korunması zorlaşır.
Yapılan araştırmalar annenin yeterince su alamadığı durumlarda anne karnındaki fetusunda bu açılardan olumsuz etkilendiğini göstermiştir.Bunun yanında yeterli miktar su tüketilmemesi anne adayının da olumsuz etkilenmesine neden olmaktadır.
İçerik
Gebelikte yeterli su alınmadığında
►İdrar çıkışı azalır
►İdrar daha koyu bir hal alır
Dolayısıyla idrarda kum, taş ve enfeksiyon gibi bir takım etkenlerin birikmesi kolaylaşır.Aynı zamanda su; sindirim sisteminin daha iyi çalışmasına yardımcı olacağından yeterli su tüketmeyen annelerde kabızlık sorunu olur.
Suyun az olması erken doğumu tetikliyor
Yine susuz kalmış anne adaylarında en önemli olumsuzluklardan biri erken doğumun tetiklenmesidir.Özellikler erken doğum riski olan hamilelerde bunun önlenmesinde hemen sıvı ihtiyacı karşılanmalıdır.
Gebelikte suyun önemi
Hamilelikte yeterli sıvının alımı yaşamsal faaliyetlerin devam etmesi vücut fonksiyonlarının yerine getirilmesi , vücut ısısının ayarlanması ve özellikle eklemler , cilt ve sindirim sistemi açısından çok önemlidir.Bilindiği üzere insan vücudunun %60-70′ i sudur.
Gebelik döneminde anne adaylarının vücudu toplam olarak 6,5 litre fazladan su tutar.Bu suyun bir kısmı bebeğin su kesesi , bebeğin eşi dediğimiz plesanta da depolanır.Kalan kısmı ise annenin rahmi , eklemleri ve kanında depolanır .
Annenin ağırlığı ve toplamda alınan kilolar bebeğin kilosundan çok önemlidir.Yapılan araştırmalar alınan su miktarının bebeğin ağırlığını direk olarak etkilediği görülmüştür.
Gebelik döneminde kaç bardak su tüketilmelidir ?
Hamile olmayan bir bayan günlük 2,5 lt su tüketmelidir.Gebelikte ise bu miktara 300 ml daha su tüketilmesi gerekmektedir.Bunun yanında özellikle aktif egzersiz yapan gebeler, yazın gebeliklerini geçirenler bir iki bardak daha ekstradan su tüketmelidirler. Bu tüketilen su miktarı 8-10 bardak suya denk gelir.
Gebelikte örnek su tüketimi nasıl olabilir ?
Anne adayları su tüketimini sabah, öğle ve akşam her yemekte birer bardak ayarlayabilir.Bunun dışında öğün aralarında ikişer bardak su alınabilir.Son olarak gece yatmadan önce bir bardak su tüketilebilir.
Su içmeyi unutan anne adayları 1,5 litrelik suyu evin oturma odası, yatak odası, mutfak gibi uygun yerlerine koyup aklına geldikçe su tüketebilirler.
Su ihtiyacı sadece su ile karşılanmaz .Ekstradan diğer yiyip, içtiğimiz besinler ve sulu gıdalardan bu su tüketimine yardımcı olurlar.
Gebelikte bol su tüketiminin faydaları:
► Rahim kasılmalarını engeller, erken doğumu önler
► İdrar yolu enfeksiyonu olmasını engeller
►Cildin daha parlak ve sağlıklı görünmesini sağlar
►Kabızlığı ve hemoroidleri önler
►Anne karnındaki bebeğin suyunun azalmasını önler
►Özellikle sıcak yaz aylarında rahat ve serin kalmanızı sağlar
►Bulantı, mide yanması gibi şikayetleri azaltır
►Bol su içmek vücuttaki şişlikleri (ödemi) arttırmaz tersine azaltır. Bu nedenle şişliklerim var diye su içmekten kaçınmamak gerekir.
Ben altı hafta beş günlük gebeyim ve bir haftadır bir bardak su bile içemiyorum midem bulanıyor ve sabahları günlük kusuyorum doktorum suyu meyvelerden alabileceğimi söyledi sadece portakal suyu ve hazır vişne suyu içebiliyorum korkuyorum bi sorun olur mu acaba
Merhabalar Canan hanım
Gebeliğin ilk üç ayı içerisinde mide bulantı ve kusmaların fazla olmasından ötürü
Mideniz en çok ne ile rahat ediyorsa onları tüketiniz
Yemek için kendinizi zorlamayınız