40 haftalık hamilelik süresince sizin yanınızdayız

Gebelikte bal yemek zararlı mı ?

Gebelikte bal yemek zararlı mı ?

Bal; “bitkilerin çiçeklerinde bulunan nektarların bal arıları tarafından toplanması, organizmalarında bileşimlerinin değiştirilip peteklerde saklanarak olgunlaşması sonucu meydana gelen koyu kıvamda tatlı bir üründür” şeklinde tanımlanmaktadır. Bal içerisindefruktoz, glukoz, maltoz ve sakkaroz olmak üzere şekerler önemli bir paya sahiptir. Ayrıca az miktarda protein, bazı B grubu vitaminler, C vitamini ve çeşitli mineraller de bulunmaktadır.

Balın geleneksel tedavide kabızlığı giderdiği, vücuttaki kanı temizlediği, damarları genişlettiği ve kan dolaşımını kolaylaştırdığı, kalbi güçlendirdiği, yağ sindirimini kolaylaştırdığı, yara ve yanıkları iyileştirmeye yardımcı olduğu bilinmektedir.Balın antimikrobiyal ve antioksidan aktiviteleri, yüksek yoğunluğu, bağışıklık sistemini uyarması, anti-enflamatuar (iltihap yayılmasını önleyici) gibi olumlu etkilerinin yanı sıra organizmaya dıştan uygulanması durumunda hava almayı engellemesiyle de; yara ve yanıkların iyileşmesini hızlandırmaktadır.Diş çürüğünden sorumlu bakterilerin ürettikleri asit miktarını balın önemli ölçüde azalttığı tespit edilmiştir.

Balın ülser ve diğer mide hastalıkları, kalp yetmezlikleri, çarpıntı, kemik hastalıkları, öksürük, alerji, bronşit, kansızlık, boğaz ağrısı, sinir hastalıkları, bazı cilt ve sinir sistemi hastalıkları gibi 500’e yakın hastalığın tedavisinde olumlu etkileri saptanmıştır. Ancak herhangi bir rahatsızlığınız olduğu zaman öncelikle tıbbi tedaviye başvurmanız ve uzmanına danışmadan bitkisel tedavi uygulamamanız önemlidir. Bu nedenle bilinçsiz şekilde her rahatsızlığa iyi geleceği düşünülerek kullanılmamalıdır.

GEBELİKTE AŞIRI BAL TÜKETİMİ ZARARLI MI ?

Doğal da olsa bal bir şeker kaynağı olduğundan aşırı bal tüketiminden kaçınılmalıdır. Tüketilen meyveler, tatlılar, meyve suları, gazlı içecekler, reçel, pekmez, helva vb. kahvaltılıklar göz önünde bulundurularak dengeli şekilde tüketilmesinde bir sakınca yoktur. Aşırı bal tüketimi alerjiye neden olabilir.

Diyetisyen Çiğdem Öteleş

Bu Haber 5.328 kez okunmuştur.

Eklenme Tarihi : 14.02.2017 Sal 08 : 14

YORUM YAZ

Henüz yorum yapılmamış.