40 haftalık hamilelik süresince sizin yanınızdayız

Gebelikte Enginar yemek zararlı mı ?

Gebelikte Enginar yemek zararlı mı ?

Sağlık için enginar, Eski zamanlardan beri enginar hakkında söylenen gerçeklerden biridir. Hamile bayanlar için bu durum daha da gerçeklik kazanabilir. Sağlık ve sindirim için enginar sıkça tüketilmesi gereken bir besin olduğu önemli bir bilgidir. Hamilelik dönemi içerisinde de enginar anne ve bebeğin sağlığı için güvenilir kabul edilen bir yiyecektir.

Enginar Hakkında Bilgi

Ayçiçeği familyasına ait olan enginarın kökeni Akdeniz bölgesi olarak bilinmektedir. Çiçek tomurcuğu kısmı yemek olarak tüketilen bir bitkidir. Enginarı düzenli olarak tüketilmesi, birçok sağlık sorunu ve hastalıktan doğal bir şekilde kurtulmayı sağlamaktadır. Karaciğer hastalıkları, böbrek sorunları, kolesterol, mesane enfeksiyonları ve mide yanması gibi sağlık sorunları üzerinde iyileştirici özelliğe sahiptir. Aynı zamanda kan şekerini düzenleme ve idrar söktürücü özellikleri ile de enginar sıkça tüketilmesi gereken bir besindir.

Hamile Kadınlar Enginar Yiyebilir Mi?

Bebeğin gelişimine artı katkı sağlayan enginar, hamile bayanların mutlaka tüketmeleri konusunda tavsiye verilen yiyeceklerin başında gelmektedir. Tomurcukları ile pişirilmesi önerilen enginar, makarna yemeklerini zenginleştirmek için en sağlıklı seçeneklerden biridir. Kalorisi düşük ancak lif oranı yüksek bir besin olarak bebeğin sağlıklı gelişmesi için hamilelik beslenmesinde enginara mutlaka yer verilmelidir.

Enginarın Faydaları

Hamilelik sırasında düzenli olarak enginar yemenin bebeğin gelişimine pek çok faydası bulunmaktadır. Bunlardan bazıları şunlardır:

  • Anne adayının hamilelik döneminde düzenli enginar yemesi, bebeğin beyin hücrelerinin sağlıklı gelişmesini sağlar.
  • Yine de günlük enginar tüketim miktarına dikkat etmek de fayda vardır. Enginarın günlük tüketim önerisi yaklaşık 450 miligramdır.
  • Bebeğin hafızasını güçlendirme özelliğine sahip olan enginar, aynı zamanda ilerde yaşayacağı ruhsal sorunları da azaltıcı etkiye sahiptir.
  • Vücutta yer alan amino asit seviyesini düşürerek anne adaylarının meme kanserine yakalanma risklerini azaltmaktadır.
  • Kandaki homosistein oranını düşürmeye yardımcı olarak kanser ve kalp hastalıklarının iyileşmesine yardımcı olur.
  • Sağlıklı hücrelerin büyümesinde ve çoğalmasında önemli bir faydaya sahip olan enginar, hamilelik döneminde en çok tüketilmesi önerilen besinlerin başında gelmektedir.
  • Bebeğin anne karnında gelişimi için önemli olan folik asit bakımından oldukça zengindir.
  • Folik asit açısından yetersiz beslenmek erken soğuma ve bebeğin zayıf doğmasına neden olabilir.

Hamilelik Döneminde Enginarın Faydaları

  • Gebelik döneminde kabızlık ve mide bulantılarına bağlı olarak sindirim sistemindeki bazı düzensizlikle hamile bayanları fazlasıyla rahatsız eder. Lif oranı yüksek bir besin olan enginar bu noktada bağırsak hareketlerini düzene sokarak oldukça rahat bir hamilelik dönemi geçirmeyi mümkün hale getirmektedir.
  • Bebeğin doku gelişiminde önemli bir yere sahip olan magnezyumu doğal yollardan vücuda sağlamak için de düzenli olarak enginar tüketmek gerekir.
  • Gebelik döneminde magnezyumun yeteri kadar alınamaması durumlarında bacak krampları en sık karşılaşılan sorunlardan biridir.
  • Günlük ihtiyaç olan 50 miligram magnezyum ihtiyacını hamile bayanlar enginar yiyerek karşılayabilirler.
  • Hamilelik döneminde ideal alınması gereken kiloyu almak için düşük kalorili yiyeceklerle beslenmek önerilir. Bu noktada enginar en doğru seçenekler arasındadır.
  • Aynı zamanda hamilelikte bayanları bekleyen kalp hastalıkları tehlikesi enginar ile en az seviyeye indirilebilir.
  • Orta boy enginarın içerdiği b3 vitamini sayesinde bebeğin cilt sağlığı oldukça iyi seviyede olacaktır. Ayrıca sinir ve indirim sisteminin güçlü olması için anne adaylarının enginar yemeleri önemlidir.
  • C vitamini bakımından da tatmin edici düzeyde bir besin olarak güçlü bir bağışıklık sistemine sahip bebeklerin dünyaya gelmesini sağlar.
  • Demir içeri de yüksek olan enginar, kansızlık ve erken doğum gibi riskleri azaltır.
  • Enginarın hamilelik sürecinde aşırı tüketilmesi früktoz alımını yükselteceği için gaz sorununa yol açabilir. Bu gibi durumlarda enginar tüketim miktarını sınırlamak gerekebilir.

Hamilelik Döneminde Enginarın Yan Etkileri Nelerdir?

Karaciğer ve kolesterol sağlığı için oldukça faydalı olan enginar, hamile bayanlar için bazı durumlarda çeşitli yan etkilere sebep olabilir. Bu nedenle hamilelik döneminde enginar tüketirken dikkatli olunmalı ve yan etkiler gözlendiğinde hemen doktora başvurulmalıdır.

  • Hamilelik döneminde bilinen karaciğer rahatsızlıklarına sahip olan bayanlar, enginar yerken mutlaka dikkatli olmalılar ve tüketim miktarını kontrol altında tutmalıdırlar.
  • Aşırı enginar yemek safra kasılmalarına sebebiyet vereceği için bu dönemde doktor tavsiyesi ile enginar yenmelidir.

Hamilelik sürecinde düzenli olarak enginar yemenin ve belirtilen günlük tüketim miktarına riayet ederek hareket etmenin anne adayına ve bebeğin gelişimine de pek çok faydalarının olduğu göz ardı edilmemelidir.

  • Hassas bünyeye sahip kişiler için enginar alerjik yan etkiye sahip bir besin haline dönüşebilir. Ciltte kaşıntı ve döküntü, kurdeşen gibi yan etkiler gözlenebilir.
  • Aşırı derece de idrar söktürücü özelliğine sahip olan enginar vücuttaki toksinlerin dışarı atılmasını sağlarken, sık idrara çıkma nedeni olabilir.

Hamilelik Döneminde Enginar Nasıl Yenmelidir?

Gebelikte enginarı haşlayarak tüketmek düşük kalorili bir öğün atlatmanın yanı sıra, vücudun pek çok vitamin ve mineral ihtiyacının karşılanmasına olanak sağlar. Biraz zeytinyağı tuz ve çeşitli baharatlarla zenginleştirerek de lezzetli bir enginar yemeği pişirebilirsiniz. Yumuşak bir şekilde pişmiş olan enginar blenderden geçirilerek yoğurtla karıştırılarak da yenebilir.

Bu Haber 252 kez okunmuştur.

Eklenme Tarihi : 23.01.2018 Sal 10 : 23

YORUM YAZ

Henüz yorum yapılmamış.