Gebelikte horlalama ve tedavisi

Gebelikte horlama
Gebe kadınlar normal kadınlara göre daha fazla horlarlar bunun nedeni gebelik döneminde
östrojen ve progesteron seviyelerindeki artıştan dolayı genzin giderek şişmesi ve burun tıkanıklığı ve üst solunum yollarının daha dar olmasıdır.
Yapılan bir çalışmada sağlıklı gebe kadınlarda horlama oranının %23 olduğunu göstermiştir.Aynı yaş gruplarında gebe olmayan kadınlar üzerinde yapılan araştırmada ise horlama oranı %4 olduğu görülmüştür.Bu hamilelik döneminde horlama sorununun daha da arttığının göstergesidir.
Horlama umursanmayacak bir durum değildir.Ciddi sonuçlara yol açabilir.Horlama , yüksek tansiyonla ve uyku sırasında solunumun kısa sürelerle durması demek olan uyku apnesiyle ilişiklendirilir.Uyku esnasında oksijensizlik anne adayının uykusunu böler ve karnındaki bebeğe baskı yapar.
Özellikle kilolu kadınlarda horlamayla ilgili sorunların ortaya çıkma riski daha fazladır.Bu konuda yapılan bir araştırmada , gebelik sırasında düzenli olarak horlayan kadınların , gebelikten önce kilolu oldukları ve gebelik sırasında da daha fazla kilo aldıklarını ortaya çıkarmıştır.
Gebelik sırasında horlama konusunda yapılabilecekler
Horlama olasılığını en aza indirmek için;
►Sırtüstü yerine yan tarafınıza yatın.Sırtüstü yatmak dilinizin ve küçük dilinizin boğazınızın arkasına dayanmasına ve solunum yolunuzun tıkanmasına neden olur.
►Burun bantları kullanmak genzinizi ve solunum yolunuzu açar.
►Kilo alımınızı kontrol altında tutun.Gebelik öncesi kilonuza uygun olarak tavsiye edilen kilodan fazlasını almamaya çalışın.
►Alkol ve tütün ürünlerinden kesinlikle uzak durun.(Hamile olduğunuz için
►Geceleri yatak odasında nemlendirici kullanmayı deneyin
Ne zaman doktora başvurmalı ?
Eşiniz horlama esnasında nefes alışınızın bir süre durmasıyla kesildiğini düşünüyorsa ve siz de kendinizi gün içinde aşırı derecede uykulu hissediyorsanız, doktora başvurmalısınız.Bu belirtiler obstrüktif uyku apnesinin habercisi olabilir.