Gebelikte İdrar Yolu Hastalıkları

Gebelikte İdrar Yolu Hastalıkları
Hamilelik döneminde bulaşıcı idrar yolu hastalıklarına o kadar sık rastlanır ki hamile kadınların %10’u hiç gebelik döneminde en az bir defa yakalanma olasılığı vardır.Bu çoğunlukla basit bir idrar kesesi iltihabı olacaktır.Bazı kadınlarda idrar kesesi iltihabı belirtilerini göstermez veya sessizdir.Bazı kadınlarda ise belirtiler hafiften ağıra rahatsız edici olana kadar değişiklikler gösteriri.
İdrar yolları hastalıklarının belirtileri nelerdir?
►Sık sık idrara çıkma
►İdrar yaparken bazen bir iki damla yapma
►Yanma hissi ,sızlama hissi
►İdrarda koku
►Gece idrar hissi
►Alt karın bölgesinde ağrı
İdrar yolu hastalıkları için belirtiler olsun yada olmasın hastalığın varlığı tanımlandıysa doktorunuzun en kısa zamanda gebelikte kullanılabilecek antibiyotik tedavisine başlaması gerekir.Doktor tarafından verilen ilaçları sonuna kadar kullanmak olayın tekrarlanmasını önlediği için önemlidir.İdrar yolu enfeksiyonu konusunda yakınmalarınız ve şikayetleriniz geçse dahi tedaviyi kesmeye kalkmayın.İlaçlarınızı bitirdikten sonra doktorunuza tekrar giderek kontrol olunuz.
Gebelik sırasında tedavi edilmeyen mesane iltihaplarında hastalığa yakalananların %20 ila %40 ı böbrek iltihaplarına dönüşür.Buda hem anne adayı hem de anne karnındaki bebek için tehtid oluşturur.
Böbrek iltihabına dönüşme çoğu kez gebelik 3. trimester yani son üç ayında ortaya çıkar ve erken doğuma sebebiyet verebilir.Böbrek iltihaplarının belirtileri çoğunlukla sistittekiyle aynıdır , ancak bunun yanında aşağıdaki belirtiler görülebilir.
►Yüksek ateş ve titremeler
►İdrarda kan
►Bel ağrısı ( Belin ortasında )
Gebelikte idrar yolu enfeksiyonu bebeğe zarar verir mi ?
Gebeliğin erken haftalarında düşük riskini ilerleyen haftalarında erken doğum riskini artırır.Bu nedenle enfeksiyon belirtileri sizde belirdiğinde ihmal etmeyin doktora başvurun
Yukarıdaki belirtileri hissedecek olursanız derhal doktorunuza başvurun.
Böbrek iltihaplarına karşı antibiyotik tedavisi etkili olacaktır.Fakat Doktorunuz büyük bir olasılıkla sizin hastaneye yatarak ilaçların damardan verilmesini uygun görecektir.İdrar kültüründe bakteri görülürse sistit veya pyelonefrit oluşmasını önlemek için antibiyotik verilmektedir.Antibiyotiğin yanında aşağıdaki öneriler iyileşmenizi hızlandırmaya yardım eder.
►Günde 3 litre su için
►Kahve ve çaydan uzak durun
►Bu dönemde doktorunuz tarafından birliktelik yasaklanabilir.Eğer bu konuda bir yasak olmazsa vajina bölgenizi ilişki öncesi temizleyin ve ilişkiden hemen önce ve sonra idrar kesenizi boşaltın.
►İdrara her çıktığınızda idrar kesesinin tamamen boşaldığından emin olana kadar bekleyin
►Ağ yeri pamuklu iç çamaşırı giyin
►Tuvaletten sonra temizliği önden arkaya doğru yapın
►Vajina bölgenizin temizliğine önem gösterin, mümkünse her gün duş alın.
►Antibiyotik kullanırken doğal yoğurt yiyin
►Hamilelik döneminde bağışıklık sisteminin güçsüz olması enfeksiyon kapma riskini artırır. Besleyici ve düşük şekerli besinler tüketin. Probiyotik içeren yoğurt, kefir tüketin.
►Bu dönemde bol bol dinlenin
►Dar kıyafetler giymeyin
►Enfeksiyon tedavisi uygulanırken birliktelikten uzak durun.
Adetimden 5 gün geçtik çi test yapsam çıkarmı acaba
Merhabalar Gülşah hanım adet gecikmesinden sonra yapılan kanda beta HCG testi net sonuç verir.
Merhaba 21 haftalık hamileyim sürekli idrarın geliyor gittiğimde ya bu damla ya hiç ama aşırı yanma ve ağrı oluyor genellikle farkında olmadan akıyor büyük tuvalete çıkamıyorum ve idarimi yaparken belden altıma titreme geliyor kaç doktora gittim hala bişey bulanamadi
Merhaba, bahsettiğiniz belirtiler akla ilk olarak idrar yolları enfeksiyonunu getiriyor. Ben diyetisyen olarak bu konuda yardımcı olamam ancak yaptırmadıysanız mutlaka idrar tahlili yaptırmanızı ve abdominal bölge ultrasonu inceletmenizi tavsiye ederim. İdrarda yanma ve az idrar problemi içinse bol su içmelisiniz ki enfeksiyonu vücuttan atabilin. . Kabızlık için, bol su içmek, lif ağırlıklı beslenmek ( çorbalar, kuru baklagil, meyve sebze, yulaf, tam tahıllı ekmek, bulgur gibi), kabızlık yapan gıdalardan uzak durmak ( muz, ayva, patates, pirinç, beyaz ekmek, çok çay,kahve, abur cubur gibi) gerekir. Kefir tüketin. Kuru kayısı, incir, kuru erik gibi meyveleri suda bekletip hem suyunu için hem meyveleri yiyin. Her gün yarım saat yürüyüş yapın. Titreme şikayeti içinse üroloji bölümü ile görüşüp buraya yazdığınız şekilde şikayetlerinizi bildirin. Gerekli tahliller yapıldıktan sonra yazarsanız yeniden değerlendirme yapabiliriz.
Diyetisyen Çiğdem Öteleş
Mrb 19 haftalk hamileyim bu gece bi kaç kez tuvalete kalktm idrar sıklığndan daha sonra bir yanma hissettim ve sızı hissettim çok şiddetli neden birdenbire oldu acaba ve halada geçmiyo uyuyamıyorm
Mihriban hanım hastaneye başvurup idrar kültürü vermelisiniz.İdrar yollarınızda enfeksiyon olabilir.İhmal etmeyin.İdrar yolu enfeksiyonu teşhisi koyulursa doktorun vereceği tedavinin yanında aşağıdakilere dikkat edin.
►Günde 3 litre su için
►Kahve ve çaydan uzak durun
►Bu dönemde doktorunuz tarafından cinsel ilişki yasaklanabilir.Eğer bu konuda bir yasak olmazsa vajina bölgenizi ilişki öncesi temizleyin ve ilişkiden hemen önce ve sonra idrar kesenizi boşaltın.
►İdrara her çıktığınızda idrar kesesinin tamamen boşaldığından emin olana kadar bekleyin
►Ağ yeri pamuklu iç çamaşırı giyin
►Tuvaletten sonra temizliği önden arkaya doğru yapın
►Vajina bölgenizin temizliğine önem gösterin, mümkünse her gün duş alın.
►Antibiyotik kullanırken doğal yoğurt yiyin
►Besleyici ve düşük şekerli besinler tüketin
►Bu dönemde bol bol dinlenin
Hocam 28 haftalik hamileyim bebeğin kilosu1000 gr ultrason da bir hafta büyük görünüyor neden oluyo bi sorun olur mu?
3 haftaya kadar farklılıklar normal olarak karşılanır.
BESLENME KONUSUNDA Aşırı tatlı, yağlı ağır gıdalar sadece anne adayında gereksiz kilo alımına neden olur. Bebeğin gelişimine katkı sağlamaz.
*Bebeğinizin sağlığı için elinizden geldiğince sağlıklı beslenmeye bol protein içeren et,süt,yoğurt,yumurta,balık,tavuk,tarzı gıdalar tüketiniz.Aşağıdaki linkteki örnek beslenme listesinden faydalanabilirsiniz.
https://www.haftahaftahamilelik.gen.tr/hamileler-icin-ornek-beslenme-listesi.html