40 haftalık hamilelik süresince sizin yanınızdayız

Gebelikte ishal durumunda nelere dikkat edilmeli ?

Gebelikte ishal durumunda nelere dikkat edilmeli ?

GEBELİKTE İSHAL

Günlük dışkılama sayısı kişiden kişiye ve beslenme düzenine göre değişmekle birlikte ishal, dışkının normalden daha sulu ve günde 3 defadan daha sık yapılmasıdır. Dünya çapında kardiyovasküler hastalıklardan sonra ikinci en sık ölüm nedeni ishallerdir. İshal bir hastalık değil, hastalığın bir sonucudur. Akut ishaller bakteri, parazit, viral kaynaklı olabilir.

İSHAL NEDEN OLUR?

►Psikiyatrik kaynaklı, Crohn, çölyak, dizenteri, kolera, botulizm, laktoz intoleransı gibi hastalıklar.

►Gıda zehirlenmeleri

►Şebeke ve içme sularına enfeksiyon kaynağı bulaşması

 ►Meyve ve sebzelerin iyi yıkanmaması

►Et hazırlanan bıçak ve kesim tahtalarının iyi yıkanmadan başka ürün hazırlanması

►Ellerin iyi yıkanmaması ve kişisel hijyenin yetersiz olması

İshal, su ve elektrolit kaybına, deri tonusunda azalmaya, halsizlik, yorgunluk ve kansızlığa neden olur. Bu nedenle ishal önemsenmeli, süreç ve dışkılama takip edilmeli ve ortaya çıkış nedenine göre tedavi süreci başlatılmalıdır. Gereken sürede tedavi edilmeyen ishal, zaten sıvı ihtiyacı yüksek olan anne adaylarında sıvı ve elektrolit kaybına neden olur. Hayati önem taşıyan sodyum, kalsiyum, potasyum gibi minerallerin kandaki seviyesinin düşmesi hem bebek için hem anne için ölümcül olabilir.  Bu nedenle ishal durumunda sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

İSHAL DURUMUNDA GEBELER NELERE DİKKAT ETMELİDİR?

►Sıvı ve elektrolitlerin yerine konması için en az 3 litre su içmelisiniz. Ihlamur, rezene, kuşburnu, şekersiz komposto ve hoşaflar, ayran gibi doğal içeceklerin tüketimine ağırlık verebilirsiniz.

►Posalı gıdalar bağırsak hareketlerini artırdığından, ishal süresince posalı gıdaların tüketiminin azaltılması gerekir. Kepekli ekmek, kuru baklagiller, bulgur, aşırı sebze tüketiminden kaçının. Pirinç, patates, yağsız et, şeftali, kabuksuz elma, muz, yoğurt, ayran ishal döneminde tercih edebileceğiniz gıdalardır.

►Yemeklerinizi yağda kızartmadan, yağsız haşlama, fırında veya ızgara şeklinde pişirin.

►Bebeğinizin ve sizin gereksinimlerinizi karşılamak ve besin depolarının boşalmasını engellemek için dengeli beslenmeyi sürdürmeye çalışmalısınız.

►Mümkünse hazır su tüketmelisiniz, musluk suyu kullanmanız gerekirse mutlaka kaynatılmış olmalıdır. Kişisel hijyene dikkat etmek, meyve ve sebzeleri iyi yıkamak gerekir.

►Şekerli gıdalar enfeksiyon etmenini çoğaltacağından bu dönem bal, reçel, marmelat, tatlılardan uzak kalmanız faydalı olur.

►Yağlı ve baharatlı gıdaların tüketiminden kaçınmalısınız. Kolay sindirilen sade gıdaları tercih etmelisiniz.

►Ev yapımı yemekleri tercih edin, güvenmediğiniz yerlerde yemek yememeye dikkat edin.

►Süt yerine yoğurt ve ayranı tercih edin.

►Kuruyemişler, yağda kızartmalar, salam sosis, sucuk yemeyin. Aşırı baharatlı gıdalar, konserveler, salamura gıdalardan kaçının.

GEBELİKTE İSHAL DURUMUNDA BESLENME NASIL OLMALI ?

ÖRNEK MENÜ

KAHVALTI

►2 kibrit kutusu peynir

►1 haşlanmış yumurta

►Domates, salatalık ( soyulmuş olabilir)

►3 dilim beyaz ekmek

►Limonlu açık çay, ıhlamur, kuşburnu, rezene

ÖĞLE

►2 fırın baget

►1 kepçe peynirli makarna

►Ayran

AKŞAM

►Yağsız fırın köfte patates ile

►Yağsız pirinç pilavı

►Ayran

►Ara Öğünler

►1-2 tane haşlanmış patates, 1 bardak ayran

►1 küçük muz, 1 kase yoğurt

►1 kase az şekerli elma kompostosu, 5-6 küçük galeta

Hamilelikte ishal durumunda yenilebilen yiyecekler

►Açık çay, ıhlamur, kuşburnu çayı veya marmelatı

►Yağsız beyaz peynir, yağsız yoğurt, ayran

►Patates, havuç haşlama veya püresi veya çorbası

►Pirinç pilavı, pirinç çorba,pirinç lapası

►Yağsız sossuz makarna, şehriye çorba

►Beyaz ekmek

►Haşlama veya ızgarada yağsız et

►Muz, şeftali, kabuksuz elma

►Haşlama patates

►Bol bol su

Diyetisyen Çiğdem Öteleş

Bu Haber 339 kez okunmuştur.

Eklenme Tarihi : 24.11.2017 Cum 10 : 24

YORUM YAZ
  1. Kız ismet dedi ki:

    Hocam bi bayanımız var iki düşük yaşandı biraz zayıf ondan olurmu

    1. admin admin dedi ki:

      Kadın doğum uzmanına başvurup düşük nedeni araştırılmalı.