Gebelikte kan uyuşmazlığı iğnesi kaçıncı haftada yapılır ?

İnsanda temel dört ana A B AB ve 0 grubu vardır. Kan hücreleri üzerindeki antijene göre kan grubu belirlenir. Rh faktörü ise kırmızı kan hücrelerinde (Eritrosit) bir protein tipidir. İnsanların %85 inde Rh proteini bulunur. Bu insanlar Rh + yoksa Rh- kabul edilirler.
Antenatal (Gebe kalmadan önce )dönemde çiftlerin kan gruplarına bakılarak kan uyuşmazlığı olup olmadığı dakikalar içinde öğrenilebilir.
Kan uyuşmazlığı A B AB ve 0 grubundan bağımsız Rh faktörünün pozitif ve negatif durumuna bağlı olarak gelişir.
baba Rh+ Anne Rh- ise uyuşmazlık durumu vardır denilir. Ancak bebeğinde (Fetüsün) babanın kan grubu olan Rh+ olması gerekmektedir. Kan uyuşmazlığı olan anne adaylarının ilk gebeliklerinde bebek Rh+ olsada hassasiyet gelişmez. Ancak ilk gebeliği olan anne adayına gebeliğin 20, haftasında indrekt Coombs testi yapılır. test negatif ise 28. gebelik haftasında Rheogam iğnesi yapılır. Doğumda bebeğin kan grubuna bakılarak eğer bebek Rh+ ise 72-120 saat (3-5 gün) içinde rheogam iğnesi tekrarlanır. Eğer bebek Rh- ise Rheo gam yapılmaz Sonraki gebelikler dede bu uygulama aynen devam ettirilir.
Doğum haricinde Rh uygunsuzluğu olan haller
Düşükler
- Gebelik kanamaları
- Dış gebelik
- Koryon villus biyopsisi
- amniyosentez
- kordosentez
- künt travmalar durumlarında yine Rheogam iğnesi yapılmalıdır. Uyuşmazlık hassasiyeti kazanmışlık gebelerin takipleri donanımlı pernatoloji merkezi olan ünitelerde yapılmalıdır. Zira bu gebelerin İndrekt Coombs test dilisyonları takip edilmeli artarsa anne kanında bebeğin 0 Rh – kan transfizyonu yapılarak tedavi edilir. Hasasiyet kazanmış annelerde Rh antikorları fetüse geçer. bebeğin kan hücrelerinde yıkıma neden olur. Ciddi hemorotik anemi toksit tablo olan kernikteris ortaya çıkar. Bebeğin beyin hasarı intra uterin ölüm riski yüksektir.
Op.Dr.Kemal HÜKMEN
Kan uluşmazlığı ignesi neden 28. Haftada yapılıyor erken yapılırsa ne olur