40 haftalık hamilelik süresince sizin yanınızdayız

Gebelikte konserve ton balığı tüketmek zararlı mı ?

Gebelikte konserve ton balığı tüketmek zararlı mı ?

Haftada 2 porsiyon mevsiminde taze yağlı balık tercih etmeliyiz.  Yağlı balıklar, yağda eriyen A,D,E,K vitaminleri için iyi bir kaynaktır. Sardalya, somon, yayın, ton, uskumru, hamsi, istavrit gibi balıklar yağlıdır. Bu balıkları kızartmak yerine fırında, buğulama veya ızgarada hazırlamak daha sağlıklı olacaktır. Balık tüketiminin, birçok kronik hastalığın önlenmesinde ve dolayısıyla sağlığın korunması ve geliştirilmesinde önemli bir adım olarak görülmektedir.

Okyanus ve denizler;  yanlış yapılaşma, endüstriyel, evsel,  ülke akarsularının taşıdıkları atıklarla ve yaşanan kazalarla sürekli kirlenmektedir. Bu kirliliğin sonucu olarak kurşun (Pb), cıva (Hg), bakır (Cu), çinko (Zn), arsenik (As), kadmiyum (Cd) gibi ağır metaller suya, dolaylı olarak da su ürünlerine etki ederler. Bu ağır metaller zehirleyici olup ithal edilen ürünlerde yapılan analizlerin yeterli olup olmadığı tartışma konusudur.

Ağır metallerin güvenilir sınırların üzerinde bulunması;

  • Sinir sistemi bozukluklarına sebep olabilir,
  • Beyin fonksiyonlarına zarar verebilir,
  • DNA ve kromozomlara zarar verebilir,
  • Alerjik reaksiyonlara, deri isiliklerine; yorgunluğa ve baş ağrısına yol açabilir,
  • Spermlere zarar vermek, sakat doğumlar ve düşük doğum gibi üreme ile ilgili negatif etkilere yol açabilir.

Mevsiminde taze balık veya güvenilir markalardan dondurulmuş balık tüketimi daha sağlıklıdır. Ancak balık mevsimi olmayan dönemlerde, güvenilir markalardan haftada 1 defayı geçmemek üzere konserve ton balığı tüketebilirsiniz.

Diyetisyen Çiğdem Öteleş

Bu Haber 2.137 kez okunmuştur.

Eklenme Tarihi : 26.03.2017 Paz 02 : 26

YORUM YAZ

Henüz yorum yapılmamış.