reklam-alani
40 haftalık hamilelik süresince sizin yanınızdayız

Gebelikte limon tüketimi zararlı mı ?

Gebelikte limon tüketimi zararlı mı ?

GEBELİKTE LİMON TÜKETİMİ

Kış mevsiminin vazgeçilmezi turunçgiller ailesine mensup olan limon, askorbik asit içermesi nedeniyle önemli bir lezzet sağlayıcıdır. Limon, iyi bir C vitamini kaynağı olmasının yanı sıra lif, potasyum, folat, kalsiyum, tiamin, niasin, B6 vitamini, fosfor, magnezyum, bakır, çinko, riboflavin, pantotenik asit ile karotenoidler ve flavonoidler gibi çeşitli fitokimyasalları içermekte ve bu bileşenlerin miktarları limonun türüne, olgunluğuna, saklama koşullarına, işleme yöntemlerine göre değişkenlik gösterebilmektedir.

GEBELİKTE LİMON TÜKETMEK DÜŞÜKLERE SEBEP OLUR MU?

Anne adayları, çevrelerinden genellikle ‘limonun bebeği eriteceği yenilmemesi gerektiği’ türünde uyarılar alırlar. Bu inanış son derece yanlıştır. Limonun gebelik boyunca dengeli şekilde tüketilmesi düşük yapılmasına neden olmaz. Limon gebelikte sakıncalı gıdalardan değildir.

LİMONUN FAYDALARI NELERDİR?

  • Limon; anti bakteriyeldir ve bağışıklık sistemini güçlendirir, kış hastalıklarına karşı koruyucudur.
  • Özellikle gebelikte sağlıklı ve parlak bir cilt için faydalıdır. Suyunu yüzünüze sürerek cildinizin yağ oranını dengeleyebilir ve akne giderici etkisini gözlemleyebilirsiniz.
  • Fonksiyonel bir besin olarak da değerlendirilebilen limon ile erkek fareler üzerinde yapılan bir çalışmada, limon polifenollerinin farelerdeki ağırlık kazanımını, yağ depolanma yeteneğini, hiperlipidemiyi, hiperglisemiyi ve insülin direncini baskıladığı görülmüştür. Ancak limon bu etkisi ile tek başına kilo kontrolünü sağlamaz, bu sebeple her gıdada olduğu gibi limon tüketiminde de dengeli olunması gerekmektedir.
  • Ağız kokusunu giderici, azalan tükürük salgısını artırıcı etkisi vardır.

GEBELİKTE NE KADAR LİMON TÜKETİLEBİLİR ?

Limon salata ve çorbaların vazgeçilmezi olduğu gibi, tatlılara ve yemeklere lezzet verir. Belli oranda şeker veya balla karıştırılarak yaz mevsiminde limonata şeklinde de tüketilebilir. Her gıdada olduğu gibi limon tüketiminde de dengeli olunmalıdır.  Limonun yüksek tansiyon düşürücü etkisi vardır. Bu sebeple aşırı tüketimi, tansiyon düşüklüğü ve baş dönmesine yol açabilir. Tansiyon problemi olan anne adayları, limon tüketiminde dikkatli olmalıdır. Yine yüksek tansiyonu olan gebelerin; sindirim sisteminde rahatsızlığı olan, mide yanması, mide ağrısı, reflü ve safra kesesinde sorunu olan anne adaylarının limon tüketmeden önce mutlaka doktora danışmaları gerekir.

ÇİLEKLİ LİMONATA TARİFİ

Malzemeler:

►2 adet limon

►1 adet portakal

►3-4 yemek kaşığı bal

►Taze nane yaprakları

►8-10 adet çilek veya yaban mersini

►1 bardak ılık su

►8-10 bardak soğuk su

Hazırlanışı:

Limon ve portakalı buzdolabında kadar dondurulur. Buzluktan çıkarılınca biraz yumuşaması beklenir. Bıçak kesecek hale gelince limon ve portakal iri küpler halinde doğranır. Kabuklarıyla beraber blenderdan geçirilir. Çilekler de dondurulmuş veya taze olarak blenderdan geçirilip karıştırılır.1 bardak ılık suda bal eritilir. Tüm malzemeler su karıştırılıp biraz dinlendirilir. Daha sonra temiz bir tülbent yardımıyla karışım süzülür. Tülbentte kalan tortu elle sıkılarak karışıma eklenir. Daha yoğun bir karışım için su miktarı azaltılabilir. Çilek veya nane yaprakları ile servise hazırlanır. Dileyen anne adayları, bu karışıma fındık büyüklüğünde taze zencefil ekleyerek aynı işlemleri yapabilirler.

Diyetisyen Çiğdem Öteleş

Bu Haber 2.545 kez okunmuştur.

Eklenme Tarihi : 22.10.2018 Pts 12 : 22

YORUM YAZ

Henüz yorum yapılmamış.