İçerik1 YENİ HAMİLELER İÇİN ÖRNEK BESLENME LİSTELERİ1.1 YENİ HAMİLELER İÇİN...
Gebelikte ortaya çıkan sorunlar ve çözümleri
Ataşehir Memorial Hastanesi doktorlarından Tüp Bebek ve İnfertilite uzmanı Op.Dr.Zeki SALAR gebelik döneminde anne adaylarının sık karşılaştığı sorunlar ve çözümleri hakkında bilgi veriyor.Resimlerin üzerine tıklayarak konular hakkında detaylı bilgiye erişebilirsiniz.
1 | 20
gebelikte diş ağrısı ,diş tedavisi ,diş dolgusuHAMİLELİKTE DİŞ AĞRISI ,DİŞ TEDAVİSİ ,DİŞ DOLGUSU Oldukça sık karşılaşılan bir sorundur. İdeali hamile kalmadan önce diş doktoruna gidip gebelik öncesi gerekli tedavileri yaptırmaktır. Bebek kemik gelişimi için yüksek oranda kalsiyumu gerekirse annesinin dişinde kemiğinde alacaktır. Bu nedenle anne adayları yeterli kalsiyum tüketmelidir. Bu doğal olarak yumurta beyazı, süt, yoğurt, peynir olarak gıda ile alınırken güneş ışığının gerekliliği unutulmamalıdır. Güneş ışığının faydalı olması için direk ışığın cilde teması gerekir.Arada kıyafet cam olmamalıdır. Temas yüzeyi arttıkça fayda artar. Yani sadece ellerin güneş ışığına maruz kalması ya da camın arkasından güneşin önünde oturmak fayda sağlamayacaktır. Zorunlu haller dışında diş tedavisi 12-30 haftalar arasında yapılabilir. Ancak diş ağrısı gibi bir durum var ise tüm gebelik boyunca doktorunuz aksini bildirmemişse lokal anestezi , diş çekimi, dolgu ve kanal tedavisi yapılabilinir. Film röntgen çekimi önerilmez Minoset, Parol gibi ağrı kesiciler kullanılabilir. Ancak çoğu kez etkisiz kalır.
2 | 20
gebelikte mide bulantısıGEBELİKTE MİDE BULANTISI Gebeliğin ilk 12-13 haftası normaldir. Sık sık azar azar beslenin.Etimek galeta çubuk kraker tüketiniz.Mideye dokunan acı ekşi yağlı gıdalar tüketilmemeli aşırı su içilmemelidir.Yemek yemek için zorlamayınız.Emedur tablet günde 2-3 kez güvenle aç ya da tok içebilirsiniz.
3 | 20
hamilelikte kusmaGEBELİKTE KUSMA Günde 1-2 kez olabilir. Emedur tablet günde 2-3 kez güvenle aç ya da tok içebilirsiniz. Tedaviye yanıt vermeyen kusma varsa kan ve idrar testleri ile nedeninin araştırılması gerekir. Bir şey yiyip içememe varsa halsizlik bitkinlik kısa süreli serum tedavisi çok faydalı olacaktır.
4 | 20
gebelikte mide yanmasıHAMİLELİKTE MİDE YANMASI Mide asitine bağlıdır. Yemekten sonra uzanma önerilmez. Yürüyüş faydalı olur. Gece yatmadan 1-2 saat önce sıvı gıda ( süt meyve suyu ) almayınız. Rennie duo şurup günde 3-4 kez ikişer ölçek alınız.
5 | 20
gebelikte kabızlıkGEBELİKTE KABIZLIK Gebelikte döneminde ilaçlara bazense hormonlara bağlı karşılaşılan bir sorundur. Bol sıvı tüketilmeli spor yapılmalı ( günlük yarım saat yürüyüş) lifli gıdalar tüketilmelidir. Bunlara yanıt alınmaz ise SENOKOT tablet gece yatarken 2 tane içilebilinir. İlaç bitkiseldir. Sinecpd ise öksürük hapı olup karıştırılmamalıdır.
6 | 20
hamilelikte baş ağrısıGEBELİKTE BAŞ AĞRISI Gebelikte de normal yaşamda olduğu sıklıkla baş ağrıları görülebilir. Ağrı kesici olarak parol, minoset günde 3 kez tok karna içilebilir. Özellikle gebeliğin ikinci yarısından sonra ense bölgenizde sabah uyanınca baş ağrısı varsa beraberinde el ve yüzde şişlik görme bulanıklığı doktorunuza başvurunuz. Beraberinde burun tıkanıklığı ateş varsa kulak burun boğaz uzmanına danışınız
7 | 20
hamilelikte bel ağrısıHAMİLELİKTE BEL AĞRISI Gebelikte bel ağrıları sıklıkla görülebilir.gebeliğe bağlı olarak ağırlık merkezi değiştiği için omurgaya baskı artar. Aşırı kilo almamak en önemli husustur. Egzersiz ( günlük yarım saatlik yürüyüşler, plates , yüzme ) önemlidir. Yüksek topuklu yada düz ayakkabılar yerine spor -alçak topuklu ayakkabılar tercih edilmelidir. Otururken belin arkasını destekleyici yastıklar kullanılmalıdır. Naprosyn jel günde 3 kez, sıcak su torbası kullanılabilir. Buna rağmen ağrının geçmediği durumlarda fizik tedavi uzmanı görüşü gereklidir. *Bel ağrısı ile birlikte karında sertleşme toparlanma ve aşağı doğru bası hissi varsa doktorunuza haber veriniz. *Bel ağrısı geçmezse doktorunuz idrar testi ve böbreklerin ultrasonla değerlendirilmesini isteyecektir.
8 | 20
gebelikte halsizlik- baş dönmesiGEBELİKTE HALSİZLİK - BAŞ DÖNMESİ Gebeliğin ilk dönemlerinde halsizlik uyku hali olması normaldir. 13. haftadan sonra düzelir. Tansiyon yüksekliği sorununuz yoksa günde 2-3 bardak maden suyu tuzlu ayran ve bol sıvı tüketiniz. Şekerli gıdalar alınız. Halsizlik durumuna çarpıntı eşlik ediyorsa kansızlık olabilir. Doktorunuz kan sayımı isteyecektir. Gerekli hallerde kardiyoloji uzmanı görüşü gerekebilir.
9 | 20
gebelikte düşme - çarpmaGEBELİKTE DÜŞME - ÇARPMA Gebelikte herhangi bir nedenle düşmeler karşımıza çıkabilir. Karın bölgesine direk travma gelmediği sürece tedirgin olmanıza gerek yoktur. Karin bölgenize direk travma gelmişse acil servise başvurunuz
10 | 20
10-gebelikte-sik-idrara-cikmaHAMİLELİKTE İDRARDA YANMA - SIK İDRARA ÇIKMA Gebeliğin 20. Haftasından sonra sık idrara çıkma görülebilir normaldir. İdrar yaparken yanma sızı varsa idrar testi yaptırınız
11 | 20
gebelikte kramplarHAMİLELİKTE KRAMPLAR Krampların nedeni magneziyum eksikliğidir. Kivi ve muz doğal magnezyum kaynaklarıdır. Bu meyveleri tüketiniz. Buna rağmen düzelme olmazsa magvital saşe günde 2 kez suda eritip içiniz
12 | 20
gebelikte ellerde uyuşmaHAMİLELİKTE ELLERDE UYUŞMA , HALSİZLİK Gebeliğe bağlı ödem nedeniyle sinir sıkışması olur. Doğum sonrası geçer. Çok rahatsız ediyorsa fizik tedavi uzmanı muayenesi önerilir.
13 | 20
hamilelikte bacaklarda şişmeHAMİLELİKTE BACAKLARDA ŞİŞME Uzun süre ayakta kalma oturma nedeniyle olur. Akşamları ılık su ile duş uzanmak istirahat önerilir. Deniz yüzme faydalı olur. Tuz kısıtlama önerilmez.
14 | 20
gebelikte elde ,yüzde şişmeGEBELİKTE EL VE YÜZDE ŞİŞME Tansiyonunuzu ölçtürünüz .Büyük 140 ve üzeri ; Küçük 90 mm Hg dan yüksekse doktorunuza bilgi veriniz
15 | 20
hamilelikte çarpıntıHAMİLELİKTE ÇARPINTI Kansızlık, kan şekeri düşüklüğü ya da tansiyon düşmesi nedeniyle olur. Tuzlu ayran, maden suyu içebilirsiniz. Şekerli gıdalar tüketiniz. Düzelme olmazsa doktorunuza danışınız
16 | 20
gebelikte bebek hareketleriGEBELİKTE BEBEK HAREKETLERİNDE AZALMA Bebek hareketleri bizim için çok önemlidir . 25. Hafta sonrası bebek hareketlerinde azalma olursa şekerli gıdalar tüketin sol yana yatıp 1 saat hareketleri gözlemleyin . Hareket olmazsa acil servise başvurunuz . Doğuma yakın bebek hareketleri azalır. Normaldir.
17 | 20
gebelikte karında sertleşmeGEBELİKTE KARINDA SERTLEŞME Özellikle akşamları 2-3 saatte bir karında sertleşme olabilir normaldir. Yarım saatte bir ya da daha sık ağrılı karında sertleşme toparlanma aşağı doğru bası hissi varsa acil servise başvurunuz.
18 | 20
hamilelikte vajinal kanamaHAMİLELİKTE VAJİNAL KANAMA Gebeliğin ilk haftalarında lekelenme tarzı kanamalar olabilir . Böyle bir durum gece olursa ertesi gün doktorunuza bilgi veriniz Özellikle 20. Haftadan sonra kanama olursa doktorunuza bilgi veriniz 35. Haftadan sonra olan kanamalar doğumun belirtisi olabilir . Doktorunuza bilgi veriniz
19 | 20
hamilelikte vajinal akıntıHAMİLELİKTE VAJİNAL AKINTI Beyaz krem renkli akıntılar normaldir Yeşil kahverengi kötü kokulu kaşıntılı akıntılarda doktorunuza bilgi veriniz.
ÖNCEKİ KONU
SONRAKİ KONU
admin
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM