Gebelikte oruç tutmak bebeğe zarar verir mi?

İçerik
HAMİLELER ORUÇ TUTABİLİR Mİ?
Gebelikte oruç tutan hamileler üzerinde yapılan araştırmalarda gebelikte oruç tutmanın anne ve bebeğin sağlığı üzerinde olumsuz bir etkisi gösterilmemiştir.
► Yapılan araştırmalarda oruç tutan hamilelerde aç kalmaya bağlı bebeklerin doğum kilolarında fark görülmemiştir.
► Yapılan bir çalışmada hamilelikte oruç tutan annelerin bebeklerinde ultrasonda bebeklerin solunum hareketlerinde azalma saptanırken bu bulgu doğumda herhangi bir soruna neden olmamıştır.
► Gebelikte oruç tutan annelerin bebeklerinin doğum sonrası takiplerinde fiziksel ve zeka testlerinde herhangi bir olumsuzluğa rastlanmamıştır.
Yapılan çalışmalar her ne kadar rahatlatıcı olsa da ramazan ayının yaz aylarına denk geldiği dönemlerde oruç tutma süresinin uzun ve havaların sıcak olması nedeniyle durumunuzu en iyi bilen takiplerinizi yapan doktorunuza danışmalısınız.
Gebeliğin ilk 3 ayında oruç tutmak
Gebeliğin ilk üç ayında bulantı ve kusmalar ve iştah bozukluğu görülür.Bu dönemde bebeğin organları oluştuğu için önemli bir süreçtir.Gebeliğin ilk üç ayında oruç tutmaya çalışmak işleri dahada kötüleştirebilir.
► Düşük riski olan hamilelerin bol sıvı tüketmesi önerilir.Oruç tutmak olumsuz etkileyebilir.
►Kanaması olan hamileleri oruç tutması tavsiye edilmez.
►Gebeliğe bağlı şeker hastalığı, diyabet hastalığı durumunda oruç tutulması tavsiye edilmez.
►Gebeliği bağlı tansiyon yüksekliğide oruç tutmak için riskli durumlar arasındadır.
Bununla birlikte hamilelik döneminde anne adayının yeterli miktarda sıvı gıda alması hamile olamayanlara göre fazlasıyla önemlidir.Anne adayının yeterli sıvı almaması ve annenin susuz (dehidrate) kalması erken doğuma neden olabilmektedir. Aynı şekilde gebe bayanların kan şekeri diğer insanlara göre daha kolay düşme eğilimindedir , oruç sırasında uzun süre aç kalındığında bu durum gelişebilir ve bulantı, kusma, mide yanması, kabızlık gibi şikayetlerde artış görülebilir. Özellikle gebeliğinde riskli bir takım durumlar tespit edilmiş olan anne adaylarının (diabet, erken doğum tehtidi, kanama, çoğul gebelik, gelişme geriliği gibi) oruç tutmaları daha da sakıncalı olabilir. Gebelikte uzun süre aç kalmadan sık sık ve azar azar yemek yenmesi önerilir.
Lohusalık Döneminde Oruç Tutulabilir mi?
Lohusalık dönemi doğumdan sonraki 6 haftalık dönemdir. Bu dönemde kadınların oruç tutmaları dinimize göre haramdır.
Emzirme Döneminde Oruç Tutulabilir mi?
Emzirme döneminde oruç tutmak anne sütünün miktar ve kalitesini etkiliyor ve bebeğin beslenmesini güçleştiriyorsa dini hassasiyeti olan bir doktora başvurarak o doğrultuda hareket edilmelidir ?
GEBELİKTE ORUÇ TUTMAK İSTEYEN ANNE ADAYLARI
Gebelik sırasında oruç tutmak isteyen anneler mutlaka doktorlarının ve diyetisyenlerinin denetiminde oruç tutmaya başlamalılar.Gebelikte oruç tutmak isteyen anne adayları için örnek beslenme listeleri için TIKLAYIN
Hamilelik ve emzirme döneminde oruç tutan kadınlar aşağıdaki durumlara dikkat etmelidir.
• Mutlaka sahura kalkın ve dengeli beslenin.
• Aşırı şeker ve yağlı gıdalardan uzaklaşın.
• Emziriyorsanız sağlıklı beslenme ilkelerine dikkat edin.
• Emzirme döneminde artan kalori ihtiyacınızı gidermek için meyve suyu gibi boş enerji kaynaklarının yerine daha sağlıklı olan meyve, esmer ve tam tahıllı ekmeklerden yararlanın.
• Özellikle bir alerjiniz yoksa mutlaka her gün süt ve süt ürünleri tüketin.
• Yumurta, et, tavuk, balık, kurubaklagilleri her gün çeşitlendirerek protein alımını artırın.
• Çok şekerli ve yağlı gıdalardan, tatlılardan kaçının. Hafif sütlü ve meyveli tatlılar tercih edin.
• Mevsimine uygun meyve (kavun, karpuz, kiraz, kayısı vb) ve sebze (enginar, bakla, semizotu gibi) tüketin.
• Özellikle emziriyorsanız sütünüzün azalmaması için 3 litre veya daha fazla su için
HAMİLELER ORUÇ TUTARKEN NELERE DİKKAT ETMELİDİR ? TIKLAYIN
Diyanet hamilelikte oruç tutulur mu ?
Ramazan orucunu tutmamak için geçerli mazeretlerden biri de gebelik veya çocuk emzirmektir. Gebe veya emzikli olan kadınlar, kendilerine yahut çocuklarına bir zarar gelmesinden korkmaları halinde oruç tutmayabilirler Bunlar bir yönüyle hasta hükmünde oldukları gibi, onlara bu ruhsatı tanıyan hadisler de bulunmaktadır (Nesâî, Sıyâm, 51, 62; İbn Mâce, Sıyâm, 12). Kendisi dayanabilecek ve çocuk da etkilenmeyecek ise hamile ve çocuk emziren anne oruç tutabilir. Bu konuda alanında uzman bir hekime danışılması uygun olur. Hamilelik ve çocuk emzirme gibi meşru sebeplerle oruç tutamayan bayanlar, tutamadıkları bu oruçlarını şartların elverişli olduğu başka zamanlarda kaza ederler (Merğinânî, el-Hidâye, I, 127).
Ben 13 hafta 6günlük hamileyim oruç tutsam bi sakıncası olur mu
Merhabalar Hatice hanım
Gebelikte oruç tutmayı çok önermeyiz
Vücudunuzdaki sıvı açığını arttıracak ve sıkça tansiyon düşüklüğünüze sebebiyet verecektir
Merhabalar ben sekiz haftalık ikiz bebeğe gebeyim oruç tutmamda sakınca var mı beş gün sonra doktora tekrar gideceğim bugün sormayı unuttum en azından bir gün tutup iki gün tutmasam olur mu? Şimdiden teşekkür ederim
Merhabalar bebeğiniz sizin kanınızdaki besin maddeleri ile besleniyor aynı zamanda büyüyüp gelişiyor. Ama 17 saat oruç süresi bebeğin gelişimi, amniyon sıvısının miktarı, beslenmesi açısından sorun yaratabilir.Durumunuzu en iyi bilen takiplerinizi yapan doktorunuza danışın.Oruç tutmak istiyorsanız ihtiyacınız olan suyu, vitamin ve mineralleri karşılamaya dikkat ederek elbette tutabilirsiniz, kendinizi kötü hissederseniz de orucu kazaya bırakabilirsiniz.Aşağıdaki linkteki yer alan oruç tutmakla alakalı makaleyi ve örnek menülerden faydalanabilirsiniz.
https://www.haftahaftahamilelik.gen.tr/hamileler-oruc-tutarken-nelere-dikkat-etmeli.html
https://www.haftahaftahamilelik.gen.tr/ikiz-gebeliklerde-beslenme.html
Merhaba cevap verdiğiniz için teşekkür ederim ben devamlı sık sık doktora gidiyorum bebeğin sağlığı gayet iyi bi sorunumuz yok doktor herşeyiyle çok iyi diyo suyu falan zaten 4 gün kaldı orucun bitmesine bi sorun olsa doktor söyler dimi bebekte ben tuttum orucumu açlık tokluk olduk sekerimi açlık 90 92 tokluk 130 131 cikiyo sizce yuksemi acaba nasıl şekerim olmusmudur bebeğe zararı acaba…. teşekkür ederim
Merhaba, kan şekeriniz dengeli gözüküyor, bebeğe bu seviyede şekerin bir zararı olmaz. Beslenmenize ve sıvı alımına dikkat ederek oruç tutmaya devam edebilirsiniz.
Diyetisyen Çiğdem Öteleş.
Aşağıdaki linkteki konumuzu okumanız faydalı olacaktır.
https://www.haftahaftahamilelik.gen.tr/hamileler-oruc-tutarken-nelere-dikkat-etmeli.html