40 haftalık hamilelik süresince sizin yanınızdayız

Hamileler için Kasım ayı beslenme listesi

Hamileler için Kasım ayı beslenme listesi

HAMİLELER KASIM AYINDA NASIL BESLENMELİ ?

Anne adayları için Kasım ayı örnek beslenme listesi, beslenme önerileri ve örnek yemek tarifleri hakkında detaylı bilgili Diyetisyen Çiğdem Öteleş sitemiz için kaleme aldı.

1.TRİMESTER ( 0 – 13. hafta arasında olan hamileler için Kasım ayı beslenme listesi )

Gebeliğinizi öğrendiğiniz bu güzel sürecin başlangıcında kafanızda birçok soru olabilir. Nasıl beslenmeliyim? Vitamin takviyesi almalı mıyım? Nasıl ve ne kadar hareket etmeliyim? Bebeğime nasıl daha iyi bakabilirim?

Gebeliğin özellikle ilk üç ayında yani 1. Trimester de günlük enerji gereksiniminizde artış yoktur. Ancak vücudunuzda başlayan değişimler nedeniyle bulantı ve kusma, aşerme, iştahsızlık, kabızlık, halsizlik, yorgunluk ve uykuya meyillilik şikâyetleriniz olabilir. Bu problemlerin önüne geçebilmek için,

  • Az az ve sık sık beslenmek,
  • Su ve diğer içecekleri yemekle beraber değil, öğün dışı vakitlerde tüketmek
  • Tüketemediğiniz gıdalar için zorlayıcı olmamak,
  • Yemekleri iştahınızı açacak şekilde hazırlamaya çalışmak,
  • Yemek kokusundan rahatsız oluyorsanız, size yardımcı olabilecek kişilerden yemek hazırlama konusunda destek almak ve
  • Bu sürecin geçici olduğunu bilerek sabırlı davranmak önemlidir.

Gebelik başında düzensiz beslenmek, ihtiyaç duyacağınız vitamin ve mineralleri almanızı engeller. Özellikle ilk trimesterde folik asit takviyesi almak bebeğinizin Nöral Tüp Defekti adı verilen, gebelikte gerçekleşen bir rahatsızlığa yakalanma ihtimalini azaltır. Gebelik başlar başlamaz oluşan Nöral Tüp dediğimiz yapı; folik asit yetersiz tüketildiğinde kapanmayabilir. Bu nedenle, özellikle ilk trimester olmak üzere gebelik süresince folik asitten zengin beslenmek önemlidir. Ispanak, pırasa, semizotu, marul, tere, roka gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler, karnabahar, et, yumurta, süt ürünleri folik asitten zengindir.

Bu gıdaların tüketimini artırıp, doktorunuza danışarak folik asit takviyesi almanız gerekir.

2.Trimester (14.-26. hafta) örnek beslenme listesi için tıklayın.

Artık alışmaya başladığınız gebeliğin en güzel zamanı genellikle ikinci trimesterdir. Bu dönemde yaşadığınız bulantı ve kusmalar azalır. Karnınız belirginleşmeye başlar. Bu da yeni problemleri beraberinde getirir. Büyüyen karnınız mide ve bağırsaklarınıza baskı yaptığından, kabızlık ve mide yanması şikâyetleriniz artabilir. Bunun için, midenizi çok doldurmamak, az az ve sık sık beslenmek, çok yağlı, acı, baharatlı gıdaları azaltmak gereklidir.

Bu trimester de Sağlık Bakanlığı’nın her gebeye D vitamini ve demir desteği programına göre, doktorunuzun da uygun bulması halinde D vitamini, kalsiyum ve demir takviyesine başlayabilirsiniz. 24.haftadan itibaren Şeker Yükleme Testi yaptırmak, sizi ve bebeğinizi olası risklere karşı koruyacaktır.

3.Trimester (27.-40. hafta) örnek beslenme listesi için tıklayın.

Gebeliğin son dönemi olan üçüncü trimesterde bebeğin büyüme ve gelişme hızı en yüksek seviyededir. Bu sebeple protein, demir ve kalsiyum gereksinimi artar. Bebeğiniz ve siz daha hızlı kilo alacaksınız. Buna adapte olabilmek için boş kalori sağlayan, besleyici özelliği olmayan abur cubur ve hamur işlerinden kaçınarak, sağlıklı gıdaları tüketmeyi artırmalısınız. Ayrıca tansiyon ölçümü yaptırmayı ihmal etmemelisiniz. Tansiyon ölçümleriniz yüksek çıkarsa, beslenmenizden tuzlu gıdaları kaldırmanız, bol su içmeniz, yürüyüş yapmanız faydalı olacaktır.

Kasım ayı hamileleri için örnek beslenme listeleri

MENÜ 1: 2200 KKAL

KAHVALTI
►2 kibrit kutusu beyaz peynir
►1 tatlı kaşığı tahin
►1 tatlı kaşığı pekmez
►Mevsim yeşillikleri
►3 dilim tam tahıllı ekmek

ÖĞLE
►2 kepçe pazı çorbası
►garnitürlü fırın mantar ( 6 adet)
►1 bardak ayran
►2 dilim tam tahıllı ekmek
►Mevsim yeşillikleri (yağsız)

AKŞAM
►2 kepçe mercimek çorbası
►1 el büyüklüğünde fırın palamut
►Mevsim yeşillikleri
►2 dilim tam tahıllı ekmek
►1 bardak şalgam suyu

ARA ÖĞÜNLER
4 kuru kayısı – 1 bardak süt
1 su bardağı az yağlı patlamış mısır – 1 bardak ayran
5 Ceviz –1 küçük boy portakal

MENÜ 2: 2100 KKAL
KAHVALTI
►1 haşlanmış yumurta
►1 yemek kaşığı labne peynir
►1 tatlı kaşığı zeytinyağı ile hazırlanmış baharatlı salçalı sos
►Mevsim yeşillikleri
►3 dilim tam tahıllı ekmek

ÖĞLE
►8 yemek kaşığı etli kuru fasulye
►6 yemek kaşığı mantarlı bulgur pilavı
►1 kase cacık

AKŞAM
►8 yemek kaşığı kerevizli sulu köfte
►Rokalı nar salatası
►1 bardak ayran
►2 dilim tam tahıllı ekmek

ARA ÖĞÜNLER
►1 avuç çekirdekli kuru üzüm – 1 bardak kefir
►1 avuç tuzsuz badem – 1 küçük muz
►5 tane fırın kestane – 1 bardak süt

MENÜ 3: 2500 KKAL
KAHVALTI
►2 kibrit kutusu kaşar peyniri
►5 zeytin
►Mevsim yeşillikleri
►Bir adet simit veya 1 küçük poğaça

ÖĞLE
►2 dilim tavuk sarma
►Elmalı yoğurtlu kereviz salatası
►1 bardak ayran
►2 dilim tam tahıllı ekmek

AKŞAM
►2 kepçe sütlü mısır unu çorbası
►8 yemek kaşığı kıymalı fırın karnabahar
►mevsim salata
►1 bardak ayran
►2 dilim tam tahıllı ekmek

ARA ÖĞÜNLER
1 avuç kuru üzüm – 1 bardak süt
Bir porsiyon ayva tatlısı (cevizli, kaymaksız )
5 – 6 adet küçük kepekli galeta – 1 kibrit kutusu peynir

MENÜ 4: 2500 KKL
KAHVALTI
►Kabaklı omlet
►5 tane zeytin
►Mevsim yeşillikleri
►3 dilim tam tahıllı ekmek

ÖĞLE
►2 kepçe zencefilli havuçlu şehriye çorbası
►Ispanak topları ( 4 adet)
►6 yemek kaşığı sebzeli erişte
►1 bardak ayran

AKŞAM
►Bir el büyüklüğünde Uludağ köfte
►Pancar salatası
►1 bardak ayran
►2 dilim tam tahıllı ekmek

ARA ÖĞÜNLER
7 kaşık yulaflı gevrek – 1 bardak süt
1 orta boy elma – 1 avuç fındık
1 avuç leblebi – 1 bardak ayran


KASIM AYI BESLENME ÖNERİLERİ VE YEMEK TARİFLERİ

Kasım ayında enfeksiyon ve hastalıklarda artış meydana geldiğinden bağışıklık sisteminizin kuvvetli olması için beslenmenize özen göstermelisiniz. Özellikle fermente gıdalar bağışıklığı kuvvetlendirdiğinden, ev yapımı yoğurt, kefir, az tuzlu turşu, doğal sirke gibi gıdaları beslenmenizde daha ağırlıklı tercih etmeye çalışın. Mevsim meyve ve sebzelerini tüketmeyi ihmal etmeyin. Bol su içmeye ve yürüyüş yapmaya özen gösterin.

Kasım ayının meyveleri: Armut, elma, ayva, mandalina, greyfurt, üzüm, kestane.

Kasım ayının sebzeleri: Balkabağı, havuç, ıspanak, kış kabağı, kereviz, lahana, kıvırcık, turp.

Haftada iki kez ara öğün yerine kabak tatlısı, ayva tatlısı veya bir küçük kase sütlü tatlı tüketebilirsiniz. Tatlılara kaymak, krema gibi yüksek kalorili ürünler kullanmadan, ceviz veya fındık ile süsleyebilirsiniz.

Menüler fikir vermek amacıyla hazırlanmış olup, hazırlanışa göre kalorileri farklılık gösterebilir. Gereksinimlerinize en uygun menüyü diyetisyen ile beraber planlayabilirsiniz.

PAZI ÇORBASI TARİFİ

Malzemeler

►4 su bardağı su

►8-9 dal pazı yaprağı

►1 su bardağı yoğurt

►Yarım su bardağı pilavlık bulgur

►2 diş sarımsak

►2 yemek kaşığı zeytinyağı

►Tuz

Yapılışı: Bulgurları tencereye alarak pişirin ve tuz ekleyin. Pazı yapraklarını da ince ince doğrayıp üzerine ekleyin. Çorbayı pazı yaprakları ile bir miktar daha pişirin.

Pazı yaprakları kaybolmadan ocaktan alın ve ılımaya bırakın. Sarımsağı ezip yoğurtla iyice karıştırdıktan sonra ılıyan çorbanın suyundan birer kaşık yoğurda ekleyin. Bu şekilde yoğurdun kesilmesini engelleyin. Daha sonrada ılıştırdığınız sarımsaklı yoğurdu çorbanın içine ilave ederek iyice  karıştırın.

KEREVİZLİ SULU KÖFTE TARİFİ

Malzemeler:

►300 gr kıyma

►1 orta boy soğan

►Biraz un

►2 yemek kaşığı pirinç

►Tuz karabiber kırmızıbiber

►1 kereviz

►1 patates

►1 havuç

Terbiyesi için:

►1 su bardağı yoğurt

►1 çorba kaşığı un

►1 yumurta

►Tuz

►1 yemek kaşığı tereyağ

Kerevizli Sulu Köfte Tarifi Yapılışı

Öncelikle kereviz ve havucu küp küp doğrayarak limonlu suda bekletin bu sırada 5 su bardağı suyu kaynatın. Kaynayan suya kereviz ve havuç patates atın. Yoğurduğunuz köfteleri nohuttan biraz büyük yuvarlayıp yapışmaması için una bulayın. Köfteleri kısa süre fırınlayarak da yapışmasını önleyebilirsiniz. Sebzeler hafif piştiğinde köfteleri içine atıp arada bir karıştırarak on beş dakika pişirin. Terbiyeyi hazırlayarak çorbanın suyuyla ılıtıp yavaş yavaş ilave edin bir on dakika kadar daha pişirin.

ISPANAK TOPLARI TARİFİ

Malzemeler

►200 – 300 gram ıspanak, güzelce yıkanmış

►1 küçük soğan ince ince kıyılmış

►2 yumurta

►1 diş dövülmüş sarımsak

►Tuz, karabiber

►2 yemek kaşığı zeytinyağı

►Yarım bardak kaşar peyniri

Yapılışı: Tüm malzemeleri bir kapta karıştırın ve yoğurun, ceviz büyüklüğünde toplar yapın.Yaptığınız topları pişirme kağıdı serdiğiniz tepsiye dizin.Önceden ısıttığınız 180 derecelik fırında yaklaşık 20 dakika pişirin.

SÜTLÜ MISIR UNU ÇORBASI TARİFİ

Malzemeler

►4 yemek kaşığı mısır unu ( Tam buğday unu tercih edebilirsiniz.)

►2 yemek kaşığı tereyağı

►3 yemek kaşığı tel şehriye

►Yarım litre yarım yağlı süt

►Yarım litre su

►Tuz

Servis için:

►Kekik

►Kırmızı toz biber

Yapılışı: Tereyağını tencereye alın ve kısık ateşte eritin. Eriyen yağın üzerine unu ekleyerek 1 dakika kadar kavurun. Unun rengi hafifçe koyulaşınca sütü azar azar ekleyerek çırpın. Sütün ve suyun tamamını ekleyerek orta ateşte karıştırarak kaynatın. Kaynayan çorbaya şehriyeleri ve tuzu ekleyin ve 5-6 dakika daha şehriyeler yumuşayıncaya kadar kaynatın. Çorba kasesine kekikle toz biberi beraber ekleyebilirsiniz.

ULUDAĞ KÖFTE TARİFİ

Malzemeler

►300 gram kıyma

►1 orta boy rendelenmiş soğan

►2 ince doğranmış domates

►3 ince doğranmış sivri biber

►5-6 dal ince kıyılmış maydanoz ve dereotu

►2 yemek kaşığı ayçiçeği yağı

►Baharat ve tuz

Yapılışı: Tüm malzemeleri ince kıyılmış şekilde karıştırma kabında güzelce yoğurun. 2 yemek kaşığı yağ ile tepsiyi yağlayın ve köfte harcını tepsiye yayın. Üzerini düzeltip 170 derece fırında 30 dakika pişirin.

Bu Haber 5.531 kez okunmuştur.

Eklenme Tarihi : 29.10.2017 Paz 07 : 29

YORUM YAZ

Henüz yorum yapılmamış.