Hamilelikte ciğer yemek sakıncalı mı ?

03.09.2018
318
A+
A-
Hamilelikte ciğer yemek sakıncalı mı ?

Birçok insan sakatat yemeklerini lezzetli bulmakta ve severek tüketmektedir. Bu nedenle ‘’Gebelikte sakatat tüketilir mi?’’ sorusu sıklıkla anne adaylarının kafasını karıştırmaktadır.

Hayvanların kasları dışında kalan yenilebilir bölgeleri sakatat olarak adlandırılıyor. Yürek, karaciğer, dalak, böbrek, işkembe, bağırsak, beyin, dil vb. iç organlarıyla baş ve ayaklardan çıkarılan sakatat olarak tüketilmektedir. Ciğer olarak bilinen sakatatsa, karaciğerdir.

Karaciğer; demir, çinko, fosfor, potasyum, folik asit, B6 vitamini, kolesterol ve doymuş yağ içerir. Kansızlık problemi olan kişilere karaciğer önerilmekle birlikte, karaciğer yüksek oranda ( retinol) A vitamini içerdiğinden, aşırı tüketimi gebelerde toksik etki yapabilir. Anne karnında bebeğin gelişimi olumsuz etkilenebilir. Üstelik karaciğer; besin öğelerinin, hormon ve ilaçların metabolize olduğu organdır. Toksik maddelerin etkisinin azaltılması karaciğerde gerçekleşmektedir. Bu nedenle anne karnında bebeğin gelişimini olumsuz etkileyebileceğinden, gebelerin karaciğer tüketmesi sakıncalıdır.

Hamilelik döneminde ciğer yemek bebekte leke yapar mı ?

Halk arasında gebe iken ciğere dokunup kendi tenine temas edenlerin bebeklerinde leke olacağına dair bir inanç vardır. Bu tür batıl inançlar tamamen yersiz olmakla birlikte, zaten çiğ et ürünlerine dokunulduktan sonra, herhangi bir mikroorganizma bulaş riskine karşı eller iyice yıkanmalıdır.

Diyetisyen Çiğdem Güler Öteleş

Diyetisyen Çiğdem Öteleş
Diyetisyen Çiğdem Öteleş
1990 yılında Kırıkkale'de doğdu. 2012 yılında Ankara Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden mezun oldu. Mesleğini aktif olarak sürdürmekte olan yazar, evli ve bir çocuk annesidir.
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.