40 haftalık hamilelik süresince sizin yanınızdayız

Mayıs ayında hamileler nasıl beslenmeli ?

Mayıs ayında hamileler nasıl beslenmeli ?

İÇİNDEKİLER

►1.Tirimester (0.-13. hafta) örnek beslenme listesi için tıklayın.
2.Trimester (14.-26. hafta) örnek beslenme listesi için tıklayın.
3.Trimester (27.-40. hafta) örnek beslenme listesi için tıklayın.
Beslenme önerileri ve yemek tarifleri için tıklayın.

1.TRİMESTER ( 0 – 13. hafta arasında olan hamileler için Mayıs ayı beslenme listesi )

Gebeliğinizi öğrendiğiniz bu güzel sürecin başlangıcında kafanızda birçok soru olabilir. Nasıl beslenmeliyim? Vitamin takviyesi almalı mıyım? Nasıl ve ne kadar hareket etmeliyim? Bebeğime nasıl daha iyi bakabilirim?
Gebeliğin özellikle ilk üç ayında yani 1. Trimester de günlük enerji gereksiniminizde artış yoktur. Ancak vücudunuzda başlayan değişimler nedeniyle bulantı ve kusma, aşerme, iştahsızlık, kabızlık, halsizlik, yorgunluk ve uykuya meyillilik şikâyetleriniz olabilir. Bu problemlerin önüne geçebilmek için,
► Az az ve sık sık beslenmek,
►Su ve diğer içecekleri yemekle beraber değil, öğün dışı vakitlerde tüketmek
► Tüketemediğiniz gıdalar için zorlayıcı olmamak,
►Yemekleri iştahınızı açacak şekilde hazırlamaya çalışmak,
►Yemek kokusundan rahatsız oluyorsanız, size yardımcı olabilecek kişilerden yemek hazırlama konusunda destek almak ve
► Bu sürecin geçici olduğunu bilerek sabırlı davranmak önemlidir.
Gebelik başında düzensiz beslenmek, ihtiyaç duyacağınız vitamin ve mineralleri almanızı engeller. Özellikle ilk trimesterde folik asit takviyesi almak bebeğinizin Nöral Tüp Defekti adı verilen, gebelikte gerçekleşen bir rahatsızlığa yakalanma ihtimalini azaltır. Gebelik başlar başlamaz oluşan Nöral Tüp dediğimiz yapı; folik asit yetersiz tüketildiğinde kapanmayabilir. Bu nedenle, özellikle ilk trimester olmak üzere gebelik süresince folik asitten zengin beslenmek önemlidir. Ispanak, pırasa, semizotu, marul, tere, roka gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler, karnabahar, et, yumurta, süt ürünleri folik asitten zengindir.
Bu gıdaların tüketimini artırıp, doktorunuza danışarak folik asit takviyesi almanız gerekir.

MENÜ 1 2200 KKAL
KAHVALTI
►1 kibrit kutusu beyaz peynir
►1 haşlanmış yumurta
►Mevsim yeşillikleri ( yağsız )
►3 dilim tam tahıllı ekmek
►Ihlamur çayı veya açık çay

ÖĞLE
►2 küçük kepçe tarhana çorba
►8 yemek kaşığı etli bezelye yemeği ( susuz )
►Mevsim yeşillikleri ( yağsız )
►1 kase yoğurt
►1 dilim tam tahıllı ekmek

AKŞAM
►1 kepçe mercimek çorba
►1 el büyüklüğü mangal veya fırın tavuk pirzola (derisiz)
►6 yemek kaşığı yeşil mercimekli bulgur pilavı
►1 bardak ayran
►Mevsim yeşillikleri ( yağsız )

ARA ÖĞÜNLER
►1 avuç tuzsuz kabak çekirdeği + 1 bardak ayran
►10 küçük çilek + 1 bardak yoğurt
►1 küçük muz + 1 bardak süt

MENÜ 2 2200 KKAL
KAHVALTI
►1 yemek kaşığı labne peyniri
►3 tane ceviz
►Mevsim yeşillikleri ( yağsız )
►Közlenmiş biber
►3 dilim tam tahıllı ekmek
►Ihlamur çayı veya açık çay

ÖĞLE
►2 küçük kepçe şehriye çorbası
►3 tane kabak dolma
►1 kase yoğurt
►Mevsim yeşillikleri ( yağsız )

AKŞAM
►1 kepçe şehriye çorbası
►1 dilim fırın somon veya levrek
►1 tane zeytinyağlı enginar
►1 bardak şalgam suyu
►Mevsim yeşillikleri ( yağsız )
►2 dilim tam tahıllı ekmek

ARA ÖĞÜNLER
►5 kaşık yulaf ezmesi + 1 bardak süt
►10 tane erik + 1 kase yoğurt
►1 avuç fındık + 1 avuç kuru üzüm

MENÜ 3 2600 KKAL
KAHVALTI
►1 yumurta ile lorlu omlet
►Mevsim yeşillikleri ( yağsız )
►3 dilim tam tahıllı ekmek
►Ihlamur çayı veya açık çay

ÖĞLE
►8 yemek kaşığı etli barbunya
►6 yemek kaşığı sebzeli bulgur pilavı
►1 kase cacık
►Mevsim yeşillikleri ( yağsız )

AKŞAM
►2 küçük kepçe ekşili köfte
►Mevsim yeşillikleri ( yağsız )
►1 bardak ayran
►2 dilim tam tahıllı ekmek

ARA ÖĞÜNLER
►Çeyrek büyük armut + 1 bardak süt
►1 küçük elma + 1 bardak yoğurt
►5 kaşık yulaf ezmesi + 1 bardak süt

MENÜ 4 2700 KKAL
KAHVALTI
►1 tam yumurta ile menemen
►Mevsim yeşillikleri ( yağsız )
►3 dilim tam tahıllı ekmek
►Ihlamur çayı veya açık çay

ÖĞLE
►2 küçük kepçe yayla çorbası
►8 yemek kaşığı etli taze fasulye yemeği ( susuz )
►1 kase yoğurtlu semizotu
►Mevsim yeşillikleri ( yağsız )
►3 dilim tam tahıllı ekmek

AKŞAM
►8 yemek kaşığı kıymalı alinazik kebabı
►6 yemek kaşığı humus
►Mevsim yeşillikleri ( yağsız )
►1 dilim tam tahıllı ekmek

ARA ÖĞÜNLER
►1 su bardağı patlamış mısır + 1 bardak ayran
►10 tane erik + 1 kase yoğurt
►1 avuç tuzsuz badem + 1 bardak süt

2.TRİMESTER ( 14 – 26. hafta arasında olan hamileler için Mayıs ayı beslenme listesi )

Artık alışmaya başladığınız gebeliğin en güzel zamanı genellikle ikinci trimester dir. Bu dönemde yaşadığınız bulantı ve kusmalar azalır. Karnınız belirginleşmeye başlar. Bu da yeni problemleri beraberinde getirir. Büyüyen karnınız mide ve bağırsaklarınıza baskı yaptığından, kabızlık ve mide yanması şikâyetleriniz artabilir. Bunun için, midenizi çok doldurmamak, az az ve sık sık beslenmek, çok yağlı, acı, baharatlı gıdaları azaltmak gereklidir. Bol sıvı almak ve düzenli yürüyüş yapmak faydalı olacaktır.
Bu trimester de Sağlık Bakanlığı’nın her gebeye D vitamini ve demir desteği programına göre, doktorunuzun da uygun bulması halinde D vitamini, kalsiyum ve demir takviyesine başlayabilirsiniz. 24.haftadan itibaren Şeker Yükleme Testi yaptırmak, sizi ve bebeğinizi olası risklere karşı koruyacaktır.

MENÜ 1 2200 KKAL
►KAHVALTI
►1 kibrit kutusu beyaz peynir
►1 haşlanmış yumurta
►Mevsim yeşillikleri ( yağsız )
►3 dilim tam tahıllı ekmek
►Ihlamur çayı veya açık çay

ÖĞLE
►2 küçük kepçe tarhana çorba
►8 yemek kaşığı etli bezelye yemeği ( susuz )
►Mevsim yeşillikleri ( yağsız )
►1 kase yoğurt
►1 dilim tam tahıllı ekmek

AKŞAM
►1 kepçe mercimek çorba
►1 el büyüklüğü mangal veya fırın tavuk pirzola (derisiz)
►6 yemek kaşığı yeşil mercimekli bulgur pilavı
►1 bardak ayran
►Mevsim yeşillikleri ( yağsız )

ARA ÖĞÜNLER
►1 avuç tuzsuz kabak çekirdeği + 1 bardak ayran
►10 küçük çilek + 1 bardak yoğurt
►1 küçük muz + 1 bardak süt

MENÜ 2 2300 KKAL
KAHVALTI
►2 yemek kaşığı labne peyniri
►3 tane ceviz
►Mevsim yeşillikleri ( yağsız )
►Közlenmiş biber
►3 dilim tam tahıllı ekmek
►Ihlamur çayı veya açık çay

ÖĞLE
►2 küçük kepçe şehriye çorbası
►3 tane kabak dolma
►1 kase yoğurt
►Mevsim yeşillikleri ( yağsız )

AKŞAM
►1 kepçe şehriye çorbası
►1 dilim fırın somon veya levrek
►1 tane zeytinyağlı enginar
►1 bardak şalgam suyu
►Mevsim yeşillikleri ( yağsız )
►2 dilim tam tahıllı ekmek

ARA ÖĞÜNLER
►5 kaşık yulaf ezmesi + 1 bardak süt
►10 tane erik + 1 kase yoğurt
►1 avuç fındık + 1 avuç kuru üzüm

MENÜ 3 2600 KKAL
KAHVALTI
►1 yumurta ile lorlu omlet
►Mevsim yeşillikleri ( yağsız )
►3 dilim tam tahıllı ekmek
►Ihlamur çayı veya açık çay

ÖĞLE
►8 yemek kaşığı etli barbunya
►6 yemek kaşığı sebzeli bulgur pilavı
►1 kase cacık
►Mevsim yeşillikleri ( yağsız )

AKŞAM
►2 küçük kepçe ekşili köfte
►Mevsim yeşillikleri ( yağsız )
►1 bardak ayran
►2 dilim tam tahıllı ekmek

ARA ÖĞÜNLER
►Çeyrek büyük armut + 1 bardak süt
►1 küçük elma + 1 bardak yoğurt
►5 kaşık yulaf ezmesi + 1 bardak süt

MENÜ 4 2800 KKAL
KAHVALTI
►1 tam yumurta ile menemen
►Mevsim yeşillikleri ( yağsız )
►3 dilim tam tahıllı ekmek
►Ihlamur çayı veya açık çay

ÖĞLE
►2 küçük kepçe yayla çorbası
►8 yemek kaşığı etli taze fasulye yemeği ( susuz )
►1 kase yoğurtlu semizotu
►Mevsim yeşillikleri ( yağsız )
►3 dilim tam tahıllı ekmek

AKŞAM
►8 yemek kaşığı kıymalı alinazik kebabı
►6 yemek kaşığı humus
►Mevsim yeşillikleri ( yağsız )
►2 dilim tam tahıllı ekmek

ARA ÖĞÜNLER
►1 su bardağı patlamış mısır + 1 bardak ayran
►10 tane erik + 1 kase yoğurt
►1 avuç tuzsuz badem + 1 bardak süt

3.TRİMESTER ( 27 – 40. hafta arasında olan hamileler için Mayıs ayı beslenme listesi )

Gebeliğin son dönemi olan üçüncü trimesterde bebeğin büyüme ve gelişme hızı en yüksek seviyededir. Bu sebeple protein, demir ve kalsiyum gereksinimi artar. Bebeğiniz ve siz daha hızlı kilo alacaksınız. Buna adapte olabilmek için boş kalori sağlayan, besleyici özelliği olmayan abur cubur ve hamur işlerinden kaçınarak, sağlıklı gıdaları tüketmeyi artırmalısınız. Ayrıca tansiyon ölçümü yaptırmayı ihmal etmemelisiniz. Tansiyon ölçümleriniz yüksek çıkarsa, beslenmenizden tuzlu gıdaları kaldırmanız, bol su içmeniz, yürüyüş yapmanız faydalı olacaktır.
MENÜ 1 2300 KKAL
KAHVALTI
►1 kibrit kutusu beyaz peynir
►1 haşlanmış yumurta
►Mevsim yeşillikleri ( yağsız )
►3 dilim tam tahıllı ekmek
►Ihlamur çayı veya açık çay

ÖĞLE
►2 küçük kepçe tarhana çorba
►8 yemek kaşığı etli bezelye yemeği ( susuz )
►Mevsim yeşillikleri ( yağsız )
►1 kase yoğurt
►2 dilim tam tahıllı ekmek

AKŞAM
►1 kepçe mercimek çorba
►1 el büyüklüğü mangal veya fırın tavuk pirzola (derisiz)
►6 yemek kaşığı yeşil mercimekli bulgur pilavı
►1 bardak ayran
►Mevsim yeşillikleri ( yağsız )

ARA ÖĞÜNLER
►1 avuç tuzsuz kabak çekirdeği + 1 bardak ayran
►10 küçük çilek + 1 bardak yoğurt
►1 küçük muz + 1 bardak süt

MENÜ 2 2300 KKAL
KAHVALTI
►2 yemek kaşığı labne peyniri
►3 tane ceviz
►Mevsim yeşillikleri ( yağsız )
►Közlenmiş biber
►3 dilim tam tahıllı ekmek
►Ihlamur çayı veya açık çay

ÖĞLE
►2 küçük kepçe şehriye çorbası
►3 tane kabak dolma
►1 kase yoğurt
►Mevsim yeşillikleri ( yağsız )

AKŞAM
►1 kepçe şehriye çorbası
►1 dilim fırın somon veya levrek
►1 tane zeytinyağlı enginar
►1 bardak şalgam suyu
►Mevsim yeşillikleri ( yağsız )
►2 dilim tam tahıllı ekmek

ARA ÖĞÜNLER
►5 kaşık yulaf ezmesi + 1 bardak süt
►10 tane erik + 1 kase yoğurt
►1 avuç fındık + 1 avuç kuru üzüm

MENÜ 3 2600 KKAL
KAHVALTI
►1 tam, 1 yumurta beyazı ile lorlu omlet
►Mevsim yeşillikleri ( yağsız )
►3 dilim tam tahıllı ekmek
►Ihlamur çayı veya açık çay

ÖĞLE
►8 yemek kaşığı etli barbunya
►6 yemek kaşığı sebzeli bulgur pilavı
►1 kase cacık
►Mevsim yeşillikleri ( yağsız )

AKŞAM
►2 küçük kepçe ekşili köfte
►Mevsim yeşillikleri ( yağsız )
►1 bardak ayran
►2 dilim tam tahıllı ekmek

ARA ÖĞÜNLER
►Çeyrek büyük armut + 1 bardak süt
►1 küçük elma + 1 bardak yoğurt
►5 kaşık yulaf ezmesi + 1 bardak süt

MENÜ 4 2900 KKAL
KAHVALTI
►1 tam, 1 yumurta beyazı ile menemen
►Mevsim yeşillikleri ( yağsız )
►3 dilim tam tahıllı ekmek
►Ihlamur çayı veya açık çay

ÖĞLE
►2 küçük kepçe yayla çorbası
►8 yemek kaşığı etli taze fasulye yemeği ( susuz )
►1 kase yoğurtlu semizotu
►Mevsim yeşillikleri ( yağsız )
►3 dilim tam tahıllı ekmek

AKŞAM
►8 yemek kaşığı kıymalı alinazik kebabı
►6 yemek kaşığı humus
►Mevsim yeşillikleri ( yağsız )
►2 dilim tam tahıllı ekmek

ARA ÖĞÜNLER
►1 su bardağı patlamış mısır + 1 bardak ayran
►10 tane erik + 1 kase yoğurt
►1 avuç tuzsuz badem + 1 bardak süt

ÖNERİLER VE LİSTEDE YER ALAN BAZI TARİFLER

Mayıs ayının meyveleri: Çilek, erik, elma.
Mayıs ayının sebzeleri: Bezelye, bakla, enginar, taze fasulye, havuç, ıspanak, kıvırcık, marul, pazı, semizotu.
Mümkün olduğunca mevsim meyve ve sebzelerini tüketmeye çalışın. Mevsimi olmayan bir ürün tüketmek istediğiniz zaman dondurulmuş veya konserve tercih edin.
Semizotunun mevsimi olduğu için omega – 3 kaynağı bu güzel sebzeyi bol bol tüketmeye çalışın. Semizotunu yoğurtlu salata olarak veya bulgurlu yemek olarak hazırlayabilirsiniz. Semizotu vitaminlerini çabuk kaybedebileceğinden, elle parçalayın, bıçakla kesmemeye dikkat edin.
Listede sevmediğiniz bir gıda varsa mevsimi olan başka bir ürünle değiştirebilirsiniz.
Haftada 1 veya 2 kez bir ara öğünün yerine sütlü tatlı veya 2 top dondurma tüketebilirsiniz.
Öğün aralarında bitki çayı ve 2 litre kadar su içmeye özen gösterin.
Yaz aylarında sulu bakliyat yemeklerini tüketme isteğiniz azalabilir. Bunun yerine, humus, piyaz, pilaki, yeşil mercimekli salata gibi ana öğün olamayan kuru baklagil tarifleri hazırlayabilirsiniz. Salatalarınızda haşlanmış nohut, haşlanmış buğday kullanabilirsiniz.
Menüler fikir vermek amacı ile hazırlanmış olup, kalorileri hazırlanışa ve kullanılan malzemelere göre farklılık gösterebilir. Size en uygun programı diyetisyeninizle hazırlayabilirsiniz. Herhangi bir rahatsızlığınız varsa beslenme listelerini uygulamadan önce tıbbi yardım almanızı tavsiye ederim.
ALİNAZİK KEBABI
Malzemeler
►3 köfte büyüklüğü kadar kıyma
►Soğan, domates, biber
►Salça
►1 yemek kaşığı çiçek yağı
►1 közlenmiş patlıcan
►2 yemek kaşığı süzme yoğurt
►Sarımsak, baharat

Hazırlanışı
Patlıcan, fırında ızgara teli üzerinde veya ocakta közlenir soyulur. Dövülen sarımsak, tuz ve süzme yoğurtla karıştırılıp patlıcana eklenir. Kıyma 1 yemek kaşığı sıvıyağla kavrulur. Daha sonra sırasıyla soğan, salça, biber, domates ve baharat kıymaya eklenir. İyice kavrulan harç, patlıcanlı karışımın üzerine konularak servis yapılır.

HUMUS
Malzemeler
►1 su bardağı geceden ıslanıp haşlanmış nohut
►2 yemek kaşığı tahin
►1 yemek kaşığı zeytinyağı
►Çeyrek limonun suyu
►Tuz, sarımsak, kimyon, sumak

Hazırlanışı

Nohut mutfak robotunda çekilir, tahin, zeytinyağı, limon suyu ilave edilerek kıvamı açılır. Üzerine sumak serpilerek servise hazırlanır.

Bu Haber 6.723 kez okunmuştur.

Eklenme Tarihi : 03.05.2017 Çar 11 : 3

YORUM YAZ

Henüz yorum yapılmamış.