40 haftalık hamilelik süresince sizin yanınızdayız

Soğuk algınlığından korunmak için hamileler nelere dikkat etmeli ?

Soğuk algınlığından korunmak için hamileler nelere dikkat etmeli ?

BAHAR AYLARINDA GEBELER SOĞUK ALGINLIĞINDAN KORUNMAK İÇİN NELERE DİKKAT ETMELİ?

Annelerin güçlü koruma içgüdüsü, daha bebeği karnındayken bile hissedilir. Daha görmeden derin bir sevgi ile bağlandığı bebeğini, her şeye karşı korumak ister. Anne adayları bu nedenle hastalanıp bebeklerine zarar verebileceklerinden çok endişe ederler.

Bahar mevsimi şüphesiz en çok sevilen mevsimlerden biridir. Soğuk kış aylarının geride kaldığı, güneşte yürüyüşlerin ve parkta pikniklerin arttığı bu zaman, aynı zamanda soğuk algınlığı ve grip vakalarının yoğun yaşandığı bir dönemdir.

Öncelikle güçlü bir bağışıklık sistemi hastalıklara yakalanma ihtimalinizi azaltır. Yakalandığınız zaman ise daha hafif şekilde atlatmanızı sağlar. Bağışıklık sisteminin güçlü olması için, yeterli ve dengeli, mevsimine uygun beslenmek gerekir. Her meyve ve sebze kendi mevsiminin şartlarına uyumlu olarak yetiştiğinden; kış mevsiminde kış sebze ve meyveleri, yaz mevsiminde ise yaz meyve ve sebzeleri tüketmek gerekir. Hazır gıdalar ve fast food ürünler, gazlı içecekler, aşırı siyah çay ve kahve tüketimi de bağışıklığı zayıflatır. Yine az uyumak da bağışıklık sistemini zayıflatır. Fazla uyumak da metabolizmayı zayıflattığı için tavsiye edilmez. Günlük 6 – 8 saat uyku genellikle yetişkinler için yeterli olur. Bol su içmek bağışıklığı kuvvetlendirir.

►Bahar aylarında havalar bazen sıcak bazen de soğuk olduğu için, çok kalın veya çok ince giyinmek yerine kat kat giyinerek ihtiyaç duyulduğu zaman giyip çıkarmak uygun olacaktır.

►Evinizi sık sık havalandırmanız ve evin güneş alması önemlidir.

►Kişisel hijyene dikkat etmek, elleri etkin yıkamak, kalabalık ortamlardan uzak durmanız gerekir.

►Bol sıvı almak, C vitamininden zengin sebze ve meyveleri tüketmeye ağırlık vermek önemlidir.

HAMİLELİKTE GRİP NASIL GEÇER?

Anne adaylarının ilaç kullanmamayı tercih etmesi nedeniyle yaşanan soğuk algınlığı ve grip şikayetleri uzun sürmektedir. Şiddetli grip veya soğuk algılığı durumunda mutlaka tıbbi yardım almanız faydalı olacaktır.

Vücudun savunma sistemi, enfeksiyonla savaştığından vücudu daha fazla yormamak için sindirim sistemini yormayacak hafif gıdalar tüketmeniz gerekir.

Bir çay kaşığı bal, bir çay kaşığı zencefil, 1 karabiber tanesi, ılık suyla karıştırılıp, yavaş yavaş içilmesi boğaz ağrısını ve tahrişini azaltabilir. Günde iki sefer birer bardak içilmesi uygun olacaktır. Bitki tedavisi uygulamadan önce mutlaka diyetisyen veya doktora danışmalısınız. Bilmediğiniz bitkileri karıştırarak tüketmeniz yarardan çok zarar getirir.

Yapılan araştırmalarda tavuk suyu çorbanın soğuk algınlığını iyileştirmeye yardımcı olduğu tespit edilmiştir. Bu nedenle evde hazırlanacak tavuk suyu çorba tüketilmesi tavsiye edilir.

Bol sıvı almak, C vitamininden zengin meyve ve sebzelerle beslenmek gerekir.

C vitamininden zengin meyveler: Çilek, kivi, ananas, portakal, mandalina, kızılcık.

C vitamininden zengin meyveler: Maydanoz, brüksel lahanası, tere,  roka, sivri biber, karnabahar, lahana.

ÖRNEK MENÜ

KAHVALTI

►1 haşlanmış yumurta

►1 kibrit kutusu peynir

►5 zeytin

►Marul, maydanoz, tere, roka vb. mevsim yeşillikleri

►3 dilim tam tahıllı ekmek

►1 bardak ıhlamur çayı

ÖĞLE

►2 kepçe tavuk suyu çorba

►Salata

►1 kase yoğurt

►2 dilim tam tahıllı ekmek

AKŞAM

►1 kepçe kıymalı karnabahar yemeği

►1 kepçe zeytinyağlı barbunya

►1 kase yoğurt

►2 dilim tam tahıllı ekmek

ARA ÖĞÜNLER

►1 bardak taze sıkılmış portakal suyu ve 1 avuç fındık

►5 – 6 tane kepekli galeta ve 1 bardak ayran

►1 orta boy kivi ve 1 bardak kefir

TAVUK SUYU ÇORBA

Malzemeler

►1 tane tavuk göğsü

►1 kalçalı but

►6 su bardağı su

►1 büyük soğan

►1 yemek kaşığı tereyağı

►1 yemek kaşığı tam tahıllı un

►Tuz, karabiber, pul biberi, nane

Hazırlanışı

Tavuk göğsü ve but yıkanır, düdüklü tencereye alınır. 6 su bardağı su ve soyulup 4 parçaya ayrılan soğan eklenerek 30 – 40 dakika kadar haşlanır. Dilerseniz, tencereye kereviz sapı ve havuç da kullanarak tavuk suyuna aroma verebilirsiniz. Haşlandıktan sonra tavuk parçaları tencereden alınıp minik parçalar halinde didiklenerek kemiklerden ayrılır. Ayrı bir tavada tere yağı eritilir. Tam buğday unu eklenerek kavrulur. Tuz ve karabiber eklenir. Kenarda bekleyen tavuk suyuna ilave edilerek blenderdan geçirilir. Didilen tavuk, suya ilave edilir. 10 dakika kadar kaynatılır ve pul biberiyle nane ilave edilerek servise hazırlanır.

Diyetisyen Çiğdem Öteleş

Bu Haber 1.439 kez okunmuştur.

Eklenme Tarihi : 28.03.2017 Sal 09 : 28

YORUM YAZ
  1. hatice Binici dedi ki:

    Şuan 11 haftalık gebeyim ve başım bogazim kuru öksürük var ne yapmam lazım bebegime zarar vermeden

    1. admin admin dedi ki:

      Alerjiniz yoksa boğazınızı rahatlatmak için ılık suya 1 çay kaşığı bal, yarım çay kaşığı toz zencefil, yarım limon sıkıp günde iki kez tüketebilirsiniz. Bol su içmek, yeterli ve dengeli beslenmek gerekir. Birkaç günde rahatsızlığınız hafiflemez ve ateşiniz yükselirse mutlaka doktora başvurun.

      Diyetisyen Çiğdem Öteleş