Süt hamile olsun olmasın tüm kadın ve erkeklerde ve çocuklarda çok değerli bir besin kaynağıdır.Bu konuda yapılan bir çok araştırma bunu ortaya koymaktadır..Süt kalsiyum yönünden zengin bir kaynaktır.Gebelikte anne adaylarının kalsiyum ihtiyacı artmaktadır. Anne adayının gebelikte süt içme alışkanlığını kazanması sadece kalsiyum bakımından değil, protein ve A, C, D ve K vitaminleri ile demir, iyot gibi mineral ihtiyacının karşılanması bakımından da oldukça önemlidir.
Yapılan araştırmada gebelik döneminde yeterli miktarda kalsiyum alan annelerin bebeklerinde multiple sclerosis adı verilen hastalığın ve düşük doğum ağırlığı gibi olayların daha az görüldüğü belirlenmiştir.
Yapılan araştırmalar gebelik döneminde yeterli düzeyde kalsiyum alan anne adaylarının almayan anne adaylarına göre preeklampsi gelişim riskinin 5 kat daha az olduğu tespit edilmiştir.Bu nedenle en önemli kalsiyum kaynaklarından biri olan süt tüketimi gebelikte çok önemlidir.Süt tüketiminin önemi hakkında detaylı bilgiye galerimizde yer verdik.
1 | 15
Süt tüketimi hakkında bilinmesi gerekenler
Sağlıklı bir yaşam için en önemli besin kaynaklarından olan süt ve süt ürünleri özellikle büyüme ve gelişme dönemlerinde, gebelik ve emzirme sürecinde daha da öne çıkmaktadır.
2 | 15
Süt tüketimi hakkında bilinmesi gerekenler
Süt, yoğurt, peynir gibi ürünler mineral ve kalsiyum kaynağı olduğu için her yaşta tüketilmelidir.
3 | 15
Süt tüketimi hakkında bilinmesi gerekenler
Her gün 1 bardak süt için! Kalsiyum çocukların kemik ve diş oluşumlarının tamamlanmasında, ileriki yaşlarda kemik yoğunluğunun azalmasını önlemede, gebe ve emziklilikte artan ihtiyaca bağlı depolardaki azalmayı önlemede yardımcıdır.
4 | 15
Süt tüketimi hakkında bilinmesi gerekenler
Süt ve ürünleri de en önemli kalsiyum depolarıdır. Süt tüketimi alışkanlığının çocukluk çağında kazanılması ve hayat boyu sürdürülmesi önemlidir.
5 | 15
Süt tüketimi hakkında bilinmesi gerekenler
Yetişkin bireyler özellikle kadınlarda ileriki dönemlerde ortaya çıkacak olan kemik erimesi hastalığı için, günde bir su bardağı sütü diyetlerine eklenmelidir. Kalan 3-4 porsiyonluk süt ve süt grubu gereksinimi yoğurt, ayran, cacık ve peynirden sağlanabilir.
6 | 15
Süt tüketimi hakkında bilinmesi gerekenler
Özellikle okul çağındaki çocukların her sabah güne bir su bardağı sütle başlayıp, günü akşam içecekleri bir su bardağı sütle bitirmeleri önemlidir.
7 | 15
Süt tüketimi hakkında bilinmesi gerekenler
Günde 2 kase yoğurt karın bölgesindeki yağları azaltıyor! Yoğurt önemli bir protein, yağ, vitamin ve mineral madde kaynağıdır. Yoğurtta bulunan bakterilerin kanser, enfeksiyonlar, mide bağırsak sistemi hastalıkları ve astım gibi rahatsızlıklarda önleyici etkisi bilinmektedir.
8 | 15
Süt tüketimi hakkında bilinmesi gerekenler
Bunun yanında yoğurdun içerdiği probiotik ve prebiotik maddeler kabızlık, ishal, kalp hastalıkları, şeker, kemik erimesi ve kalın bağırsak kanseri gibi çeşitli rahatsızlıklara iyi gelmekte, bağışıklık sistemini güçlendirmektedir.
9 | 15
Süt tüketimi hakkında bilinmesi gerekenler
Yapılan birçok bilimsel çalışma günde 2 kase tüketilen yoğurdun karın bölgesindeki yağları azaltmada etkisi olduğunu göstermiştir. Yoğurt bakterilerinin faaliyeti sonucu B grubu bazı vitaminler, özellikle riboflavin (B2) sentezi oluşmaktadır.
10 | 15
Süt tüketimi hakkında bilinmesi gerekenler
Çocuğunuza 1 yaşına kadar inek sütü vermeyin! Çocuklar için 1 yaşına kadar inek sütü alımı demir emilimi sorunlarına neden olabileceğinden önerilmemektedir. Bu grup için daha çok günlük süt alımı tercih edilebilir ancak 500 ml ye kadar pastörize edilmiş süt tüketimi uygun olacaktır.
11 | 15
Süt tüketimi hakkında bilinmesi gerekenler
Hamilelik döneminde rahat bir uyku için… Anne adayları süt tüketiminde dikkatli ve özenli davranmalıdırlar. Hamileler her gün yatmadan bir bardak süt içerek hem rahat bir uyku uyuyabilir hem de vücut için gerekli kalsiyum ihtiyacını karşılar.
12 | 15
Süt tüketimi hakkında bilinmesi gerekenler
Gebelik döneminde ;bebeğin yetersiz kalsiyum alması durumunda anne kemiklerinden kalsiyum çekmesi ihtimaline karşılık anne adayının süt ve ürünlerinin tüketimine önem vermesi gerekir.
13 | 15
Süt tüketimi hakkında bilinmesi gerekenler
Sütün bozulma riskine dikkat! Pastörize edilen sütler buzdolabında 4-5 derecede yaz mevsiminde 1 gün, kışın 2-3 gün saklanabilir.
14 | 15
Süt tüketimi hakkında bilinmesi gerekenler
Pastörizasyon işlemi tam yapılmamış olan sütlerde tat ve renk değişimi olur ve bu sütlerde zararlı bakteriler olabilir. Pastörize edilmeyen bir sütten insanlara geçebilecek olan pek çok hastalık bulunmaktadır.
15 | 15
Süt tüketimi hakkında bilinmesi gerekenler
Bunların başında tüberküloz, brusella, stafilokok enfeksiyonları gelmektedir. Bunun için süt satın alınırken güvenilir bir markayı tercih etmek doğru olacaktır. Mümkünse cam şişelerde pastörize edilmiş sütleri tercih edilmelidir.