Yenidoğan bebeğinizi daha yakından tanıyın

Dokuz aylık uzun ve heyecanlı bekleyişin ardından bebeğinizi kucağınıza aldınız. Peki, onun vücudunu ne kadar tanıyorsunuz? Bebeğinizin vücudunu ve fiziksel özelliklerini bilmeniz onun bakımında işinizi kolaylaştırır.
Anne ve baba adayları hamilelik boyunca bebekleriyle ilgili pek çok şeyi merak ederler. Özellikle de bebeğin kime benzediği ve cinsiyeti en çok merak edilen konuların başında gelir. Ancak bu arada unutmamak gerekir ki kız olsun erkek olsun, anneye veya babaya benzesin-benzemesin bebeğin vücudu ve fiziksel özelliklerini bilmek bebek bakımı konusunda işinizi kolaylaştırır. Bu konuda size yardımcı olacak makalemizi baştan sona kadar okumanızı tavsiye ederiz.
İçerik
Yeni doğmuş bebeklerin boyu ne kadar olur ?
Bebeğinizin göğüs kısmı başına ve karın bölgesine göre daha dardır. Karnı ise büyük hatta şiş durabilir. Bunun sebebi henüz gelişmemiş olan karın kaslarıdır. Bebeğin genital organları ve göğüsleri hamilelik hormonları nedeniyle kırmızı ve şişmiş olabilir. Hatta göğüslerinden süt bile sızabilir.
Yeni doğmuş bebeklerin boyu değişiklik gösterebilir, ama genel olarak 45-55 santim normal boy olarak görülmelidir. Erkek bebekler kız bebeklere göre genellikle 1 santim daha uzun olabilirler.
Yeni doğan bebeğin kilosu ne kadar olur ?
Yeni doğan bebeklerin ağırlığı da çok değişiklik gösterir. Genel olarak söyleyecek olursak 2700-4500 gram arasında dünyaya geldikleri söylenebilir. Erkek bebeklerde ortalama kilo; 3 kilo 300 gram iken kızlarda 3 kilo 200 gram kabul edilir. İkiz bebekler normal bebeklere oranla yaklaşık 675 gram daha hafif doğar, üçüz bebekler ise ikizlere oranla 340 gram kadar daha hafif dünyaya gelebilir.
Yeni doğan bebeklerin saçları olur mu ?
Bebeğinizin hiç saçı olmayabileceği gibi kapkara ve birkaç santim uzunluğunda saçları da olabilir. Bebeğin vücudunu kaplayan ve lanugo adı verilen tüyler tam olarak dökülmemiş olabilir. Özellikle sırt ve omuzlarında bu ince tüyler hala bulunabilir, ancak bunlarda birkaç haftaya kadar dökülür. Bebeğinizin doğumdaki saç rengi asıl saç rengi değildir ve büyük değişiklikler gösterebilir.
Yeni doğan bebeğin cildi
Bebek ilk doğduğunda vücudu vernix adı verilen beyazımsı, yağlı bir madde ile kaplı olur. Bu yağlı madde bebeği rahim içindeki sıvıya ve doğum anında oluşabilecek basit enfeksiyonlara karşı korur. Bebek, beklenen doğum tarihinden sonra dünyaya geldiyse özellikle el ve ayak derisi kurumuştur, hatta soyulabilir. Cilt rengi de henüz kan dolaşımı tam oturmadığı için net olmayabilir. Bebeğiniz ilk doğduğunda çok esmer olabilir bir süre sonra normal rengine dönecektir.
Yeni doğan bebeğin bacakları ve kolları
Doğumda bebeğin kol ve bacakları vücudunun yüzde 8-16’sını oluşturur. Bebek başlarda kol ve bacaklarını rahim içinde alıştığı gibi vücuduna çok yakın tutmayı tercih eder. Emzirirken de kollarını gergin ve avuçlarını sıkı sıkı kapalı tutmayı tercih edebilir. Bebeği yüzüstü yatırdığınızda tıpki emekleyecekmiş gibi dizlerini karnına doğru çeker.
Yeni doğan bebeğin göbek bağı
Bebeklerin göbek kordonu ortalama 50 santim uzunluğundadır. Bebek doğar doğmaz kesilen göbek bağının vücutta vücutta kalan kısmı grimsidir ve gittikçe kurur, kararır. Göbek, doğumu izleyen 10 gün içinde düşer. Bazı bebeklerde karın kasları güçlü olmadığı için bağırsakların da basısıyla göbek kasıkları oluşabilir. Bu durum bebeğin ilk yılında kendiliğinden kaybolur.
Yenidoğan bebekte bıngıldak
Bebeğinizin başının üzerinde baklava şeklinde bir bıngıldak mevcuttur. Başın arka kısımda da daha küçük olmakla birlikte başka bir yumuşak nokta hissedersiniz. Bu noktalar çok hassas gibi görünseler de aslında gayet dayanıklıdırlar. Ancak yine de bıngıldakların üzerine bastırmamak gereklidir. Bıngıldakların var oluş sebebi bebeğin doğum kanalından kolay geçişini sağlamaktır.
Yeni doğan bebeğin kulakları
Bebeğinizin kulakları yetişkin kulağının mükemmel bir minyatürünü andırır. Bebek ilk doğduğunda çok yumuşak sesleri tam olarak duyamayabilir. Yüksek sesleri ise gayet rahat duyar. Rahim içinden iyice tanıdığı için annesinin sesine çok daha fazla tepki verir.
Yeni doğan bebeklerin gözleri
Bebek doğduğunda gözleri şiş ve yarı kapalı olabilir. İki gözü aynı büyüklükte olmayabilir. Göz kapakları doğum esnasında zedelenmiş olabileceğinden kızarık da olabilirler. Bebeklerin gözleri yetişkinlerin gözlerinin üçte biri kadardır ve ilk aylarda 20-30 santimden daha yakını seçemezler.
Yeni doğan bebeklerin cildi
Bebeğin burun çevresinde minik beyaz benekçikler olabilir. Milia adı verilen bu lekeler ilk ay içinde kendiliğinden yok olur. Kırmızı lekelere de rastlanabilir. Bunlar son derece normaldir.
Yeni doğan bebek kafa biçimi
Yeni doğan bebeklerin başları vücutlarına oranla çok daha büyük görünebilir. Gerçekten de bebeklerin başı vücutlarının yüzde 25’ini oluşturur ve çapı 35 santim civarındadır. Doğumun ardından bebeğin başı ezik ya da normalden uzun görünebilir. Bu form bozuklukları birkaç gün içinde tamamen ortadan kalkar. Sezaryenle doğan bebeklerin başı ise doğum kanalından geçmediği için daha muntazam görünebilir.
Yeni doğan bebek doğum lekeleri
Genellikle bütün bebeklerde çok küçük de olsa doğum lekeleri bulunur. Bu lekeler ilk üç yıl içinde kendiliğinden kaybolur. Lekeler özellikle ensede, alında, göz kapaklarında olabilir. Vücudun herhangi bir yerinde kırmızı noktacıklar gibi görünen lekeler ise ilk yıl büyüyerek çilek görünümünü alır, daha sonra ise tamamen ortadan kaybolur. Bebeğin belinin altında, poposuna doğru koyu renk lekeler de olabilir. Mongol lekesi adı verilen bu leke daha çok esmer bebeklerde görülür. Kırmızımsı ve morumsu bazı diğer lekeler ise kalıcı olabilir, ancak bunların da lazerle tedavisi mümkündür.
Yeni doğan bebeklerde eller, parmaklar ve tırnaklar
Bebeğinizin elleri doğumda yumruk biçiminde sıkılmıştır. Avucunun içinde tek parmağınızı bastırdığınızda parmağınızı kavrar. Bu reflekse palmar refleksi adı verilir. Kan dolaşımı henüz tam olmadığı için bebeğin elleri mavimsi ve kimi zaman soğuk olabilir. Bu bebeğin üşüdüğünü göstermez. Bebeğiniz beklenenden geç doğduysa tırnakları uzamış olabilir.
Yeni doğan bebeklerde ayaklar ve ayak parmakları
Bebekleri ilk doğduklarında ayakları yumuşacık ve çok sevimlidir. Ancak bebeğinizin ayağını yere basmasını sağladığınızda refleks olarak yere basar, hatta adım atabilir. Bu refleks doğumu izleyen ilk günler içinde kaybolur.
Bebeğin ayak parmaklarından da bazı refleks testleri yapılır. Örneğin, bebeğin ayağının yanını kavradığınızda başparmakları yukarı kaldırır. Bu reflekse Babinski adı verilir. Ayağını sıktığınızda ise parmaklarını içeri doğru kıvırır. Bu reflekse de Plantar refleksi denir.